hledání láskyPořady pánů Štěpána Raka a Alfreda Strejčka uváděné ve Sboru Páně CČSH v Řečkovicích se již staly milou tradicí, na kterou po roční odmlce opět navazujeme. Oba umělci vystoupí v naší městské části již po deváté. Každý z nich patří k umělecké špičce ve svém oboru.

Štěpán Rak je světově uznávaný koncertní mistr ve hře na kytaru. V roce 2000 byl jmenován historicky prvním vysokoškolským profesorem kytary České republiky. Titul mu udělil prezident Václav Havel. Kdo slyšel hru Štěpána Raka, dá mi jistě za pravdu, že je osobností, která si své posluchače podmaní intenzitou prožitku, interpretačním mistrovstvím a absolutním splynutím interpreta a skladatele v jedné osobě s duší hudby.

Alfred Strejček je mistr lidského hlasu neboli uměleckého přednesu. Patří mezi špičkové interprety poezie a prózy a je několikanásobným laureátem soutěží profesionálních umělců v uměleckém přednesu. Je držitelem nejvyššího ocenění v tomto oboru – Křišťálové růže. Přednáší též v latině, angličtině, němčině, španělštině a italštině. Je znám i jako autor pořadů, např. Vivat Comenius, Vivat Carolus Quartus, Amen, pravím ti či Koncert pro Mistra Jana, které jsme měli již tu čest v Řečkovicích slyšet.

Ceníme si tohoto, že oba umělci do Sboru Páně CČSH v Řečkovicích jezdí obzvláště rádi pro jeho neopakovatelnou atmosféru a velmi vnímavé publikum.

Tentokrát k nám přijíždí s pořadem „HLEDÁNÍ LÁSKY“. Tento pořad je poetickým leporelem nabízejícím setkání s nejrůznějšími podobami lásky v hudbě i v úvahách moudrých lidí. Barokní autoři jsou zastoupeni Ivanem Jelínkem a sv. Františkem Saleským. Období klasicismu pak Hectorem Berliozem a Karlem Hynkem Máchou. Poetismus je zastoupen Apollinairem a Štěpánem Rakem… V pořadu se ale také setkáme v nezvyklých spojeních i s řadou dalších autorů, kteří nesmazatelně patří ke kulturnímu dědictví lidstva.

Pořad je tradičně ukázkou mistrovského umění, ve kterém se snoubí hudba se slovem, se kterým se v dnešní době můžeme setkat jen výjimečně.

Přijměte proto naše pozvání na tento ojedinělý kulturní počin. Pořad bude již tradičně uveden ve Sboru Páně CČSH, Vážného ul. 6, v sobotu 27. února 2016 v 19:00 hod.

Místa ve Sboru Páně je možno si rezervovat na tel č. 776 032 149 nebo e-mailem Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Vstupné je formou dobrovolného daru, doporučená výše činí 100,- Kč. Výtěžek bude věnován na podporu projektu Centra křesťanské kultury.

Po uvedení pořadu bude možnost si zakoupit CD z tvorby obou umělců.

Vratislav Jan Marša, farář CČSH, spolek Verbum et musica