Vážení a milí literární gurmáni,
přináším další várku knižních lahůdek, tentokrát trochu objemnější díky prázdninám. Některé tipy na letní čtení jste dostali již minule, ale věřím, že dobrých tipů není nikdy dost.
K létu patří cestování, a ne každý se vypraví do všech končin, kam by chtěl, proto nám k rozšíření obzorů poslouží knihy. Asi ne každý by věřil tomu, že se spoustu zajímavých věcí o lidech, místech a krajinách dozví i z detektivek. Někteří čtenáři nemají tento žánr v oblibě, hemží se to tu vrahy, psychopaty a násilníky, ale v druhém, neméně významném plánu se můžeme dozvědět, jak to jinde vypadá a jak se tam asi žije. Namátkou. Detektivní série Louisy Pennyové s inspektorem Gamachem v hlavní roli vám ukáže, jak se žije ve frankofonní části Kanady, dozvíte se leccos i o dějinách celé země. První díl se jmenuje Zátiší a autorka jich napsala už devět, zatím poslední má název Kudy vchází světlo. Nebo jiná série: Jean-Luc Bannalec a jeho detektivky z Bretaně. Při četbě o tomto koutu Francie si úplně krásně představíte moře, ryby, ústřice a vlahý vítr, který se nese nad pevninu. První díl má název Bretaňské poměry a zatím poslední, šestý, se jmenuje Bretaňské světlo. Toto jsou destinace vcelku běžné, ale co například takové Mongolsko. Zatím dva díly detektivek Iana Manooka Jerúlgelder a Kruté časy vám strhujícím způsobem osvětlí nejen záhadu místních vražd, ale také nastíní poměry a kulturu v této části světa.
Toto je pár tipů z beletrie, kde byste cestování opravdu nehledali, ale kromě toho máme samozřejmě velmi pestrou nabídku různě obsáhlých turistických průvodců ze všech světadílů, tak se neváhejte zastavit a přijďte si vybrat.
Cestovatelských tipů pro děti je též nepřeberné množství. Když jsem byla malá, mou nejkrásnější encyklopedickou knížkou bylo S malířem kolem světa s ilustracemi Jiřího Kalouska. Letos tento skvělý ilustrátor vydal letos novou knihu S malířem kolem Evropy. Dalším autorem, kterého řadíme mezi klasiky, je Miroslav Šašek. Z bohatého seznamu jeho knih máme v pobočce To je Austrálie a To jsou Benátky, v jiných pobočkách si pak můžete vypůjčit Hongkong, Irsko, Izrael, Londýn, Mnichov, New York, Paříž, Řecko a Řím.
Je krásné pozorovat, jak naše pobočka díky vám žije a jak se to vše nabaluje. V květnu jsem vám doporučovala knihy Petera Wohllebena, a představte si, překladatelka jeho knih, PhDr. Magdalena Havlová, CSc., žije v Řečkovicích a je naší věrnou čtenářkou. Ti z vás, kteří již některou Wohllebenovu knihu četli, mi jistě dají za pravdu, že jsou velmi čtivé a k tomu napomáhá i dobrý překlad.
Je moc fajn si s vámi povídat o knížkách i o všem možném a občas vás chceme něčím zajímavým překvapit. V červnu jste mohli tipovat, kolik procent tvoří naučná literatura pro dospělé v naší pobočce. Kdo z vás vyhrál, ještě nevím, ale výsledné číslo je 16,7 %. Jisté je jen to, že ten či ta z vás, kteří byli tomuto tipu nejblíže, vyhrávají knihu - a jakou jinou než naučnou. Na prázdniny jsou pro vás připraveny ještě dvě aktivity. Jaká je vaše knihovna? Budu moc ráda, když vyfotíte svou knihovnu, tři nejhezčí fotografie odměníme knihou a s vaším souhlasem uděláme ze všech fotografií výstavku. Fotky nám můžete přinést hotové nebo na „flešce“ a my je necháme barevně vytisknout. A abychom se vrátili k cestování, těšíme se ještě na jednu výstavu. Pošlete nám do knihovny pohled z vaší dovolené, i z těchto milých vzpomínek vytvoříme výstavu a připomínku toho, kde jsme všude v létě byli. Adresa je KJM Brno, Kolaříkova 3, 621 00, Brno. Těšíme se moc!
Ani děti nebudou o prázdninách ošizeny. Mohou nám přinést ukázat svoje čtenářské deníky a dostanou malou odměnu. A celé prázdniny mohou plnit naši Čtenářskou výzvu, tak směle do toho! Soutěžte a hrajte s námi!
Přejeme krásné léto a odpočinek s dobrou knihou.

Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová, Pobočka KJM Kolaříkova