hrájDíky za podporu, získali jsme 634 hlasů a tím jsme zaujali pozici nejvíce podpořeného projektu v Řečkovicích a 5. místo ze všech navržených 79 projektů z celého Brna.
Všem moc DĚKUJEME, jsme rádi, že Vás toto téma zajímá.

Pro ty z Vás, kteří o (H)ráji ještě neslyšeli, jedná se o projekt v rámci participativního rozpočtu města Brna. V přední části proluky na ulici Terezy Novákové plánuje město výstavbu polyfunkčních domů. Avšak zadní část proluky má být i nadále nevyužitá, a proto si myslíme, že právě toto místo by si zasloužilo, aby bylo konečně otevřeno veřejnosti.

V letošním ročníku participativního rozpočtu jsme přihlásili projekt přeměny části tohoto pozemku v místo setkávání a her. Ten by tak vytvořil hezký přechod mezi novou a starou zástavbou. V současné době je pozemek částečně zanedbaný, zároveň zde ale vznikl pestrý, živý kus přírody. Chceme využít toho, co zde vzniklo, a pomocí minimálních zásahů zeleň jako lesík – háj zpřístupnit. Máme (H)ráj ve městě uprostřed zástavby!

Ze současných Řečkovických projektů získal náš návrh největší podporu. Takto vysoká podpora veřejnosti ukazuje, že občany v Řečkovicích projekt zajímá. Loni jsme se s naším projektem dostali do finále a získali přes tisíc hlasů, což sice nestačilo na vítězství, ale i tak jsme se umístili na 18. místě mezi všemi 78 projekty v Brně a na 2. místě v Řečkovicích.
V letošním roce jsme věřili v ještě větší podporu Vás, občanů. Při posuzování proveditelnosti však příslušné odbory magistrátu města Brna překvapivě došli k závěru, že záměr, který vloni proveditelný byl, letos proveditelný není.

Protože nám na věci i nadále opravdu záleží, oslovili jsme pana starostu a projednali jsme s ním záměr a možnosti realizace třeba v úspornější variantě. Během diskuze jsme otevřeli možnost realizace našeho hájku díky aktivní účasti řečkovických občanů a finanční pomoci městské části. Jednalo by se o úspornější řešení. Věříme, že najdeme i zde vaši podporu a podaří se tak zpřístupnit řečkovákům stávající městský zelený pozemek.

Eva Matoušková