15 Pampelišky fotoPolnička 21.–23. 6. 2019
Oddíl Pampelišky Ř13 při TJ Sokol Brno–Řečkovice pořádal v termínu 21.–23. 6. 2019 taneční soustředění. Akce se zúčastnilo celkem 30 dětí
a 5 dospělých osob. Ubytování bylo zajištěno v turistické ubytovně Sokola v Polničce. Stravování jsme si zajišťovali sami, v ubytovně byla k dispozici plně vybavená kuchyň. Dopravu jsme absolvovali z Brna do Žďáru nad Sázavou vlakem, posléze linkovým autobusem a částečně pěšky. Byla zajištěna dvě doprovodná vozidla.
Cílem soustředění bylo „stmelení“ kolektivu, poznání se blíže navzájem
a především taneční příprava na řečkovické Vavřinecké hody, kde děti vystupují. Program byl těmto parametrům uzpůsoben. Taneční tréninky probíhaly několikrát denně, a to v tělocvičně nebo na fotbalovém hřišti, byly však prolnuty soutěžemi a hrami zaměřenými právě na společnou práci v kolektivu.
Celé soustředění se neslo v duchu „Letopisů Narnie“ – hledání ztracených ostrovů na konci světa, vytvoření podmínek pro život na ostrově a následně získání důležitých kamenů od čtyř přírodních živlů. Všem družinám se práce podařila, děti ostrovy objevily, oživily a kameny získaly. Měly i štěstí, při večerní hře se všechny setkaly se lvem Aslanem, který byl dětem po celou dobu nablízku a v nebezpečí je chránil.
V neděli proběhla soutěž ŘečkDance – besedy, kdy děti postupně zatančily všechny besedy. Byla ustanovena „přísná“ porota, která měla vybrat ty nejlepší taneční páry. Bylo to velmi těžké klání, děti se moc snažily, dokonce si i zpívaly,
a tak nebylo ani vítěze, ani poraženého.
Všechny děti, ale i my dospělí jsme si tak domů přivezli plno zážitků, nových poznatků a krásný pocit z dobře odvedené práce. Na zpáteční cestě ve vlaku děti odhlasovaly, že příští rok zase uděláme soustředění a že se určitě všichni zúčastní. Unavené, ale spokojené děti jsme předali v Brně na nádraží v Řečkovicích rodičům a rozloučili jsme se s tím, že účel, proč jsme na soustředění vyrazili, se naplnil, děti měly možnost se o sobě vzájemně více dozvědět a naučit se tak spolu komunikovat a spolupracovat.
Irena Zahrádková
TJ Sokol Brno-Řečkovice