12 Rozhovor fotkaČást programu letošního Dne seniorů na radnici zajistí Konzervatoř Brno. Brněnská konzervatoř vznikla v roce 1919. Jejím zakladatelem a prvním uměleckým ředitelem byl Leoš Janáček. Je to nejstarší renomovaná umělecká instituce na Moravě. Mezi její absolventy patří například herci Karel Höger, Ladislav Pešek, Eliška Balzerová, klavírní virtuos Rudolf Firkušný nebo operní pěvec Richard Novák. Požádali jsme ředitele brněnské konzervatoře MgA. Pavla Maňáska o krátký rozhovor.
Pane řediteli, které obory se na konzervatoři vyučují a kolik zde v současné době studuje žáků?
V současnosti vyučujeme hru na všechny orchestrální nástroje a další hudební nástroje, které nejsou v klasickém orchestru obvyklé, jako například cimbál, akordeon, kytara, a od letošního roku také hru na cembalo a saxofon. Dále vyučujeme zpěv a hudebně-dramatické umění. Každoročně naši školu navštěvuje přes 350 žáků a zájem o studium u nás převyšuje několikrát kapacitu naší školy.
Vaše škola letos slaví sté výročí svého vzniku. Jaké akce k této významné události připravujete?
Především to bude inaugurační koncert při příležitosti otevření nového koncertního sálu konzervatoře 19. 9. 2019. Současně plánujeme slavnostní koncert v Janáčkově divadle 8. 11. 2019 v 18:00 hodin, na který zveme všechny absolventy školy, širokou odbornou i laickou veřejnost a také zástupce z řad politického života.
Zmínil jste otevření sálu v prostorách školy. Slouží sál jenom studentům, nebo jsou vaše koncerty a divadelní představení přístupné i veřejnosti?
Jsem velmi přesvědčen, že nový „Koncertní sál Leoše Janáčka“ se brzy stane magnetem brněnské kulturní scény a pochopitelně odrazovým můstkem pro naše mladé talenty z Konzervatoře Brno. Všechny koncerty naší konzervatoře jsou přístupné veřejnosti, a je jistě zajímavé sledovat začínající hvězdičky v rozpuku mládí a v živelné kondici. Všichni návštěvníci jsou u nás srdečně vítáni. Stačí pouze sledovat naše webové stránky a začít objevovat nové talenty ve své skvělé formě a současně si prohlédnout i nový koncertní sál.
Vy sám jste absolventem kroměřížské konzervatoře a pražské AMU. Ředitelem brněnské konzervatoře jste od roku 2009. Kde jste působil předtím?
Profesionálně jsem působil na poli výkonného umění i se svou ženou, hudebnicí Vierou Gulázsiovou, 16 let v Reykjavíku. Zastával jsem funkci ředitele ZUŠ, varhaníka, korepetitora, učitele, působil jsem jako sbormistr, dlouhodobě jsem učil na Islandské herecké vysoké škole, pracoval jsem jako překladatel pro české firmy atd. Krátce po svém návratu do naší vlasti jsem se začal plně věnovat brněnské konzervatoři.
O Islandu se říká, že je to země ledu, sopek a polární záře. Jaký je tam život?
Island je jednou z nejkrásnějších, nejbezpečnějších a nejbohatších zemí planety, která má nejdelší demokratickou tradici a dala světu i první prezidentku. Na Islandu se dá skutečně zažít a pochopit výraz panenská příroda a polární záři lze často vidět i v hlavním městě. Žije se tam velmi pohodlně, a to zejména kvůli perfektně fungující a jednoduché elektronické státní správě.

Rozhovor připravily Dana Filipi a Kateřina Svobodová