Škola volá…

Vážení a milí literární gurmáni,
se zářím přichází nový školní rok, který se většiny z nás zase dotýká, ať aktivně v pozici žáků, studentů a učitelů, nebo více či méně pasivně v roli rodičů a prarodičů dětí školou povinných. Jistě mi dáte za pravdu, že dobrá kniha by nás měla vzdělávat v každém věku, a to nejenom novými poznatky a informacemi, ale i vylíčením zajímavé problematiky, nevšedního prostředí nebo vykreslením rozmanitých hrdinů, jejich povahových rysů, pocitů a jednání. A určitě nám může od náročného studia či zaměstnání poskytnout oddych a relaxaci.
V zářijových Chuťovkách tedy okusíme tituly, které se vzděláváním souvisí. Nový historický román Josefa Bernarda Prokopa, autora oblíbené Lucemburské pentalogie o Karlu IV. a jeho synech, čtivou formou přibližuje životní osudy, radosti a starosti, záliby i vrtochy nám blízké panovnice Marie Terezie. Román se jmenuje Marie Terezie - Symfonie života velké císařovny.
I v univerzitním prostředí může docházet ke zločinům. Bylo tomu tak ve 30. letech, kdy proslula špionážní skupina Cambridgeská pětka, a je tomu tak i v současnosti, kdy se viníkem či obětí stává charismatický profesor na cambridgeské univerzitě. Na jaké straně zákona se ocitl, se dozvíme ve špionážním románu Čas zrádců – Cambridgeská pětka, oceňované prvotině německé autorky Hannah Coler.
Dojetí, drama i poučení o událostech 2. světové války, stejně jako chuť kávy a recepty na lahodné koláče přináší kniha Teresy Simonové Krása a jed oleandru. Mladá majitelka kavárny v ní rozkrývá dramatický příběh z válečného Hamburku, když pohroužena do studia 80 let starého deníku odhaluje dávná tajemství a nečekané souvislosti i s vlastním životem.
Z literatury pro děti chceme tentokrát upozornit na velmi pěkně vypravené, poučné a výtvarně atraktivní knížky z naučné oblasti, které jistě zaujmou i pobaví nejen dětské čtenáře. Nakladatelství Dobrovský vydává nový cyklus Génius, sérii stručných ale poutavě podaných životopisů významných osobností – Génius Leonardo da Vinci, Génius Albert Einstein, Génius Pablo Picasso a Génius Stephen Hawking.
Se světem zvířat, jeho rozmanitostí i zákonitostmi nás seznamuje série nakladatelství Slovart, v níž zatím vyšly autorské knihy Yuvala Zommera Velká kniha drobné havěti, Velká kniha mořské havěti a nejnovější Velká kniha opeřené havěti.
Se začátkem školního roku vás také chceme pozvat na výstavu obrázků loňských prvňáčků ze ZŠ Horácké nám., které děti namalovaly ke knížkám přečteným v rámci projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka, do něhož se ve 2. pololetí zapojily tři třídy z Úprkovy. Velký dík patří nejen dětem, ale také jejich rodičům a paním učitelkám, bez vzájemné spolupráce bychom tento projekt na podporu dětského čtenářství nemohly uskutečnit. A dobrá zpráva pro letošní prvňáčky - opět máte možnost získat během září a října registraci do knihovny na rok zdarma! Stačí přijít s rodičem do knihovny a přihlásit se za čtenáře. Začátkem října se pak můžete těšit na tradiční Pasování prvňáčků na čtenáře knihovny.

O tom, že knihovna je opravdu pro všechny, a to už od nejútlejšího věku, svědčí další celorepublikový projekt BOOKSTART – S knihou do života, do kterého se od září zapojuje i naše pobočka. První setkání v knihovně v Řečkovicích proběhne 12. 9. od 16 do 17 hod. a zveme na ně zejména rodiče s dětmi ve věku do tří let. Seznámíme vás s projektem, představíme knížky pro nejmenší děti na téma Za zvířátky do pohádky i vhodné knížky s radami pro rodiče a poskytneme prostor pro čtení, hraní i sdílení rodičovských a čtenářských zkušeností.
Abychom si při všem tom nabírání nových vědomostí uchovali i vzpomínky a zážitky z léta, nebude chybět ani slibovaná výstavka pohledů, které jsme dostaly z prázdninových cest. Pokud vás dovolená ještě čeká, můžete nám pozdrav také poslat, i vaši pohlednici vystavíme. A ještě upozornění pro děti a náctileté: do 13. září byla prodloužena lhůta pro odevzdání deníčků podle prázdninové čtenářské výzvy. Jistě jste o prázdninách něco přečetli, tak se s námi o své literární úlovky podělte. Získáte knižní odměnu! Soutěž pro děti na září je opět v podobě tradičního kvízu, tentokrát z oblasti výtvarného umění.
Doufáme, že odpočati a obohaceni o prázdninové zážitky jste připraveni na nové výzvy, které se školním rokem přicházejí. Přejeme vám jejich úspěšné zvládnutí, a aby vám při tom byla nepostradatelným pomocníkem i pěkná knížka.

Mgr. Lucie Filipová a Mgr. Jitka Fukalová
pobočka KJM Kolaříkova