31 Státní svátek foto 1Vážení spoluobčané,
v říjnu jsme si připomněli významný den pro historii naší země: 28. říjen je Den vzniku samostatného československého státu. Před 101 lety Rakousko-Uhersko uznalo podmínky míru, a ještě týž den byl vydán zákon o vzniku samostatného státu.
V tento den v roce 1918 tak započala nová etapa. Byl to začátek, díky kterému nyní můžeme žít zde a být hrdými občany České republiky. Než jsme se však dostali až sem, ušli jsme dlouhou cestu. Jak víme, tato cesta nebyla vždy jednoduchá a častokrát jsme během ní jako národ klopýtli.
Vždy bylo důležité, stejně jako na jejím začátku, že jsme měli vzory. Vzory lidí, kteří šli pevně za svým cílem a započali cestu, po které dnes kráčíme my. Oni nám předali štafetu, o které víme, že stála spoustu odhodlání, odvahy a vědomého úsilí. Na nás je nyní tuto štafetu hrdě nést, abychom ji beze studu mohli předat dál.
K této štafetě se pomyslně přihlásili i místní členové výboru KDU-ČSL, když v neděli 27. října uspořádali u památníku obětem obou světových válek v Řečkovicích shromáždění a k příležitosti oslav státního svátku zde položili kytici.
Jsem rád, že se každoročně setkáváme právě zde, protože na tomto místě si připomínáme více než stovku občanů z Řečkovic a Mokré Hory, kteří šli za svým cílem. Oni zaplatili životem, a i díky nim můžeme žít ve svobodě.
Nesmíme zapomínat, jak vysokou cenu naše svoboda má, buďme za ni vděční a nebojme se připomínat si naši minulost. Připomínejme si věci hezké, ale i ty zlé, protože jen tak se můžeme poučit a minulé chyby neopakovat.
Za všechny přítomné
Petr Bořecký, člen zastupitelstva MČ