30 Posvícení foto 2Tento rok je to již 119 let od znovuvysvěcení řečkovického kostela sv. Vavřince, a i letos místní ukázali, že si tuto slávu umí pořádně užít. Řečkovičtí i přespolní to na Orláku pořádně oslavili.
Vše začalo slavnostní mší svatou, kde jsme mohli mimo jiné obdivovat řečkovické páry, které se účastnily mše v tradičních řečkovických krojích. Celé veselí se odpoledne přesunulo na Orlák, kde si na své přišli zástupci všech generací. Například pro ty nejmenší si orlové ve spolupráci s farností, místními skauty, městskou policií a aktivní zálohou Armády ČR připravili soutěžní disciplíny. Všichni přítomní si mohli prohlédnout povedenou výstavu k výročí 110 let Orla nebo si poslechnout cimbálovou muziku v podání skupiny Jánoch. O taneční vystoupení se postaraly sokolské krojované děti z oddílu Pampelišek a celou slavnostní atmosféru dokreslovala ochutnávka vín a vydařené počasí. To, že Orlové obvykle umějí dobré počasí zařídit, potvrdil i Petr Roháček, který již řadu let pomáhá s organizací akce. „Na posvícení vždy rád pomůžu, a nezažil jsem tady, že by některý rok bylo škaredé počasí.“ „A letos se to opět vydařilo,“ dodal s úsměvem Petr Prokš, který i tentokrát připravoval soutěže pro děti.
Nachystat celé posvícení zabere hodně času, ale díky pomoci většiny řečkovických spolků, podpory městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora a nemalému úsilí a času dobrovolníků se celá akce vydařila. A já jsem hrdý na to, že v Řečkovicích tuto akci máme. Nejen díky ní se zde cítím být doma.
Za Orel Řečkovice
Petr Bořecký, člen zastupitelstva MČ