127 Masopust 3
Stalo se již tradicí, že když se přiblíží postní doba, (sobota před popeleční středou) na orláku vzduchem voní zabíjačka, vyrobí se jitrnice, vyškvaří sádlo, v kotli bublá prdelačka a ve vyzdobené tělocvičně vyhrává cimbálka. Prostě místní Lidovci s Orlama pořádají masopust!

Masopust začíná odpoledním průvodem, který vychází z orelského areálu a kde se shromáždí rej masek, muzikantů, krojovaných a přihlížejících. Takový masopust je událost, která vychází z lidových tradic a nemá přesně stanovená pravidla. Každá dědina dává masopustu svoji osobitou podobu a průvod slouží jako zvaní ostatních občanů a sousedů na masopustní veselici, která následuje po příchodu průvodu na Orlák. Na Orláku místní řezník, sedlák a kupec v jedné osobě Petr Bořecký, celý den pilně připravuje vynikající zabíjačkové speciality a všem příchozím je nabízí. Každý kdo přijde, je zván do tělocvičny, která je připravena jako taneční sál. Zde si u dobrého pivečka či vínečka můžete pochutnat na pečené jitrničce a třeba si i zatancovat na lidové písně. Letos se nám o dobrou zábavu postaral medvěd, který roztáčel všechny přítomné dámy a za tekutou úplatu s hosty ochotně fotil selfíčka! Letošní ročník byl již třetím v řadě a všichni jsme moc rádi, že se tato akce těší velké oblibě, o čemž svědčí hojná účast a spokojené úsměvy návštěvníků.

Aby si masopustní veselí užili i naši nejmenší, pořádá místní farnost sv. Vavřince na Orláku druhý den po masopustu dětský karneval. Tento karneval má již dlouholetou tradici a těší se velkému zájmu dětí. O příjemnou atmosféru se stará živě vystupující kapela F-band, která pro děti hraje jejich oblíbené písničky. Jako vyvrcholení karnevalu se tradicí stalo odměňování masek, které se losují ze všech zúčastněných dětí a hlavní cenou je velikánský dort.

Celé tohle víkendové veselí na Orláku je realizováno především díky nadšení a obětavosti lidí z řečkovické orelské jednoty, místní organizace KDU-ČSL a farnosti sv. Vavřince. Nešlo by to také bez finanční podpory obce a výše zmíněných organizací. Všem patří velké díky.

za Orel Řečkovice Petr Bořecký