Vážení a milí literární gurmáni,
máme za sebou Vánoce a oslavy Nového roku a vše se bude pomalu vracet do starých kolejí. Hektické dny plné jídla, pití a slavení skončily a opět je před námi krásná zima, kdy si můžeme vzít knížku, zakutat se do tepla a číst si. Snad k vám byl Ježíšek štědrý a nějakou knížku vám nadělil, a kdyby ne, tak jsme tu my, vaše knihovna, která se vám ráda o dobré čtení postará. V loňském roce jsme dostali od městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora dotaci v hodnotě 16 000 Kč a celou jsme ji věnovaly na nákup nových knížek. Koupily jsme oblíbené knížky, které vám chyběly, případně díly do sérií, které jsme postrádaly. Dále naučnou literaturu, po které se hodně ptáte, a několik specialitek pro malé i větší děti. Držíme se faktu, že čím pestřejší bude naše nabídka, tím lépe si vyberete to pravé. Za tento finanční příspěvek jsme obci velmi vděčné a doufáme, že i pro příští rok budeme moci s dotací počítat.
Některé knihy, téměř nečtené a v dobrém stavu, dostáváme od vás darem, ty potom používáme například jako odměny do různých soutěží. Naposledy to byl v listopadu Sametový kvíz, kdy jsme hodnotnou knihou odměnily tři vylosované dospělé a tři děti. Další soutěž o knižní ceny připravíme na Březen – Měsíc čtenářů.
A nyní již k našim tipům. K Vánocům se vrací nádherná knížka Jedlička se narodila, jejíž autorkou je Oksana Bula. Poznáme příběh narození zimní jedličky. Všechna mláďátka v lese se rodí na jaře nebo v létě. I malé jedličky. Ovšem jedna zvláštní jedlička vyroste až v zimě. A nikdy se dopředu neví, na kterém místě v lese to bude. Laskavé vyprávění s krásnými obrázky je určeno našim nejmenším.
Knížku Strašidýlko Stráša napsala Alena Mornštajnová, která je známá bestsellery pro dospělé. I v dětském světě se jí ovšem podařilo napsat milou knížku. Představte si malé strašidlo. A teď si představte, že tohle malé strašidlo se všeho bojí. Tmy, zvuků, zkrátka všeho. A tak mu nikdo neřekne jinak než Stráša. Malý Stráša se skamarádí s klukem Matějem a zažije s ním spoustu dobrodružství. Knihu doplňují krásné ilustrace Galiny Miklínové.
Starším dětem je určená nová kniha Christophera Paoliniho Poutník, čarodějnice a červ, která se vrací k příběhům Eragona. Už je to rok, co Eragon opustil Alagaësii, aby vyhledal vhodný domov k založení nové generace Dračích jezdců. Teď se potýká s nekonečnou záplavou úkolů: výstavbou pevnosti, dohadováním s dodavateli, hlídáním dračích vajec, jednáním s bojovnými urgaly a povýšenými elfy. Vytržení z každodenní rutiny však nabídne vidění Eldunarí, nečekaná návštěva a také vzrušující urgalská pověst, jež mnohé změní.
Dospělým můžeme doporučit dvě poslední knížky brilantního detektivkáře Petera Maye, jehož příběhy jsou plné napětí od začátku až do konce. Tou první je Ochráním tě. V tomto detektivním románu se autor vrací do prostředí trilogie z ostrova Lewis. Manželé Niamh a Ruairidh Macfarlaneovi vlastní hebridskou luxusní oděvní značku Ranish Tweed. Když se společně vypraví na služební cestu do Paříže, Niamh se nečekaně dozví o manželově poměru s ruskou módní návrhářkou a vzápětí se stane svědkem toho, jak Ruairidh i s milenkou zahyne při výbuchu bomby. Zatímco se pařížští policisté i jejich skotští kolegové pouštějí do vyšetřování, Niamh se v žalu vrací domů na ostrov Lewis. Začne se probírat vzpomínkami na svůj život s Ruairidhem a zoufale se snaží odhalit, kdo by proti jejímu manželovi mohl něco mít. Francouzská policie mezitím vyloučí možnost teroristického útoku a místo něj se přiklání k vraždě. Hlavní podezřelé se na ostrov Lewis vydává sledovat detektivní vyšetřovatelka Sylvia Braqueová.


Ta druhá má název Pekingský rozparovač, a je to šestý a závěrečný díl za série Čínské thrillery. Vrahovy oběti jsou mladé, krásné a odporně znetvořené. Veškerá pozornost se upírá na velitele pekingského oddělení závažných zločinů Li Jena. Jeho nadřízení, média i vyděšená veřejnost žádají rychlé výsledky. Americká patoložka Margaret Campbellová je přizvána, aby na těle jedné z obětí provedla pitvu. Její nález šokuje všechny, kdo na případu pracují. Krátce nato začne Li od vraha dostávat osobní dopisy a jeho život i kariéra se pomalu rozpadají.
Novinku si připravil i Jussi Adler-Olsen, knížka má název Oběť 2117, a také Jana Poncarová, která velmi mile překvapila svými Podbrdskými ženami. Nyní přichází s románem Eugenie, který je prý ještě lepší. Zkrátka máme se opět na co těšit.
Těšit se můžete i na dvě lednové akce. V úterý 21. 1. od 16 do 17 hodin je opět připraven BOOKSTART, tentokrát s úžasným dětským knihkupectvím Dlouhá punčocha. Zveme všechny maminky s ratolestmi 0–3 roky. Setkáme se již potřetí a určitě se vám bude u nás líbit.
V pondělí 27. 1. od 15 do 17 hodin se budeme věnovat dětem i dospělým na akci Komiksem sem, komiksem tam. Přijďte si prohlédnout pestrou škálu komiksů a také si vytvořit svůj vlastní. Fantazii a kreativitě se meze nekladou.
Před časem jsme psaly o zákonu sněhové koule, o tom, jak se vše na sebe pěkně nabaluje, jak jsme rády, že k nám chodí stále stejní milí lidé a přibývají k nim další a další, a tak doufám, že nám tato čtenářská vzájemnost vydrží co nejdéle. Těšíme se s vámi na viděnou.

Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova