Vážení a milí literární gurmáni,
dnešní název mého příspěvku vypadá tak trochu buditelsky, a přitom se pod ním skrývají dvě úplně obyčejné, velmi příjemné věci. Už v lednovém čísle jsem psala o čtenářské vzájemnosti, která s tím souvisí. Za prvé spontánní doporučování přečtených knih dalším lidem, kteří si právě vybírají, hlavy u sebe, nakloněné nad právě vrácenými knihami, u nichž je předpoklad, že se nejvíce půjčují, a proto asi budou patřit k těm nejzajímavějším. Samozřejmě co člověk, to názor, ne vždy se rada trefí do vkusu, ale už jen ta vzrušená debata nad dějem či autorem je velmi zajímavá a vytváří příjemné prostředí pro nás všechny. Knihovna je prostě neoddělitelnou součástí místní komunity, místem, kde se lidé rádi setkávají, povídají si spolu a vyměňují si názory a tipy na knížky.
A pak za druhé, navykli jste si nosit nám nepotřebné a přebytečné knihy, které by dle vašich slov jinak skončily v popelnici či v odpadním dvoře, takhle ještě poslouží dobré věci, jiní lidé si je ještě rádi přečtou. Za to vám opravdu děkujeme.
K příjemnému prostředí naší pobočky přispívají i každoměsíční výstavy. V únoru to budou práce dětí z řečkovických škol z literární a výtvarné soutěže Jižní Morava čte. Loni se konal již čtvrtý ročník s tématem Tajemství knihovny. Naše děti se zúčastnily poprvé a byly velmi úspěšné. Dětem se skvěle věnuje moje kolegyně Lucie Filipová při besedách, které si připravila, seznamuje děti se studnicí úžasných klasických knížek i s novinkami, aby děti co nejvíce přitáhla ke čtení.
Právě pro děti mám dnes jednu výjimečnou nabídku, a bude to chtít spolupráci s vámi rodiči či prarodiči. Skvěle je vybavená knížka Retrohraní: přes 200 her z doby, kdy nebyly mobily. Autorka a sběratelka retroher Alice Kavková posbírala více než dvě stovky návodů na hry, které mnozí jako malí hráli, ale málokdo je předal dalším generacím. Třeba skákání gumy, přebírání provázku nebo tleskačky. V knize najdete také povídání s dětskou psycholožkou a logopedkou o významu her a hraní pro vývoj dítěte a vše je doplněné kouzelnými ilustracemi Lukáše Fibricha. Retrohraní je zkrátka pokladnice her Husákových dětí.
Mezi právě vrácenými knihami pro dospělé, novinkami z poslední doby, je pár skutečně velmi dobrých titulů. O cestování a životě na daleké Aljašce jsem se mnoho dozvěděla v novém románu Kristin Hannahové Velká samota. Na pozadí drsné aljašské přírody vypráví napínavý příběh Ernta Allbrighta, který po návratu z vietnamské války trpí nočními můrami, je náladový, agresivní na svou ženu Coru i dceru Leni. Nedokáže si udržet práci a rodina se stále stěhuje. Když kamarád z Vietnamu odkáže Erntovi dům na Aljašce, doufají, že mají před sebou nový počátek. Autorka je známá mimo jiné svým dalším románem Slavík.
Z velmi dávné historie i současnosti je román Poslední neandertálská žena Claire Cameronové. Před 40 000 lety Zemi brázdí poslední rodina neandrtálců. Zdrcující zimu jich přežilo málo, ale Dívka, nejstarší dcera, právě dospívá a její rodina je rozhodnutá najít jí vhodného partnera. Nesmlouvavá Země si ale vybírá svou daň a zanechává Dívku samotnou, aby se starala o nalezence Skrčka a vydala se na pouť s cílem zjistit, co ještě zbylo z jejího druhu. Nebezpečná zima se rychle blíží a Dívka si uvědomuje, že má šanci svůj lid zachránit, i když to znamená obětovat kus sebe sama. Současnost. Archeoložka Rosamunde Galeová pracuje až do pozdní fáze těhotenství ve snaze odkrýt nově nalezené ostatky neandrtálské ženy předtím, než porodí. Oba příběhy se spojí, i když je od sebe dělí tisíce let.


Dvě mimořádné detektivky mají název Vyšší spravedlnost a Chamtivost. Tu první napsali Michael Hjorth a Hans Rosenfeld. Jedná se o šestou část s policejním psychologem Sebastianem Bergmanem, výborná zápletka a nečekané rozuzlení. Autoři jsou scénáristé skvělého skandinávského detektivního seriálu Most. Druhou napsal Berg, což je pseudonym tajemného českého novináře, režiséra, dramaturga a scenáristy. Novinář Jan Born je se svou redakcí a přáteli vtažen do vyšetřování série brutálních vražd. Jak se ukazuje, většinu mrtvých spojují jejich zločiny spáchané během války na Balkáně v devadesátých letech. Mstí se jim přeživší oběti a pozůstalí, nebo zemřeli pro svá současná provinění? Na tyto dvě detektivky určitě nezapomenete.
Nabídku pro dospělé doplňuje kniha Jana Němce Možnosti milostného románu. Román nabízí příběh milostného vztahu, který je vyprávěn z protagonistovy pozice od seznámení a jednotlivých stupňů vzájemného objevování, fascinace tím druhým a konzumace lásky přes okamžiky, kdy se v partnerství objeví trhliny, ale ještě nejsou tak závažné, aby je bylo nutné řešit, a přes postupné vzájemné odcizování až po vážnou krizi, vleklé období dusivé patové situace, kdy nejde být ani spolu, ani odděleně, a další měsíce střídání vln vzájemného vzdalování a opětovného sbližování, které ovšem nejsou nic jiného než pokročilé fáze trvajícího rozchodu.
Na knihách mám nejraději to, že se vždy dozvím něco nového, co jsem ještě nevěděla, dočtu se o místech, kde jsem nikdy nebyla a ani se tam určitě nepodívám, o jídlech, která jsem nikdy neochutnala a o nápojích, které jsem ještě nepila. Čtu, čtu, a když narazím na nějakou informaci, kterou neznám, jdu a vyhledám si ji, protože mi to nedá. V nové knížce Jana Svěráka Bohemia to byly například informace o skotských ostrovech a o víně Malbec, které tam pili. Bohemia je čtivý příběh o ambiciózním filmovém režiséru Ivanu Šustilovi, který se pokouší prchnout z "malého českého světa" a uskutečnit své sny přímo v Hollywoodu. Tomuto cíli je ochotný obětovat téměř vše. Teprve když se mu opravdu podaří proniknout na Západ, poznává, jakou cenu by doopravdy musel zaplatit za to, aby se stal respektovaným umělcem.
Jako dar jsme dostali od jednoho čtenáře kuchařku Polévky a dušená jídla, zde jsem našla recept na polévku chowder, kterou jsem kdysi ochutnala, a její domácí příprava nebyla podle receptu nic složitého.
A slovo na závěr? Jdu si koupit ten Malbec. Na zdraví vám všem.

Mgr. Jitka Fukalová s přispěním Mgr. Lucie Filipové
Pobočka KJM Kolaříkova