19 ZŠ Novom. družina fotoHudba je malbou, na kterou se člověk dívá ušima.
Vlasta Burian

Zvuky a tóny nás provází životem již od prvních dnů. Primárním prostředím, kde se děti učí vnímat hudbu a prvně se s ní setkávají, je rodina. Každý z nás dospělých si pro svůj poslech vybíráme jiný druh hudby, a tím ovlivňujeme i hudební cítění dětí v rodině.
Později se děti seznamují s různými hudebními činnostmi v mateřské školce, základní škole a mimoškolních zařízeních.
Hudební činnosti jsou jednou z oblastí zájmových aktivit provozovaných v naší školní družině. Realizujeme je formou hudebních chvilek (zpěvem), zvláště v období Velikonoc a Vánoc, dále také v pohybových aktivitách se zpěvem, v soutěži Superstar, kroužku hry na flétnu, ale také jako kulisu při odpočinkových činnostech.
Měsíc únor jsme si vybrali jako měsíc hudby, záměrně jsme zařazovali poslechové hudební chvilky – krátké úryvky vážné hudby A. Vivaldiho, N. R. Korsakova, B. Smetany.
S naší pomocí se děti snažily hudbu popsat, říci, jak na ně působila, co jim připomínala. Poté jsme dětem pomáhali formulovat představu o žánru, skladateli, hudebních nástrojích. Často jsme dětem pouštěli skladbu ještě jednou, aby mohli říci své postřehy a prožitky.
Výsledkem těchto poslechových aktivit je výstava „Na vlnách hudby“, zajímavá výtvarná dílka našich malých posluchačů, která jsme vystavili ve vestibulu naší školy.
Mgr. Pavlína Dubanská