Vážení a milí literární gurmáni,
moc vás zdravíme a chceme vám moc poděkovat. Řečkovice mají co slavit! Březen je Měsícem čtenářů a společně s vámi ho můžeme oslavit skvělými výsledky. Naše pobočka za loňský rok zažila velký nárůst v poštu čtenářů, konkrétně o 22 %. Zatímco v roce 2018 jsme měli 1529 čtenářů, v loňském roce to bylo 1855 čtenářů, tedy o 326 čtenářů více. Což je skvělé a váš zájem nás moc těší. Z tohoto počtu je 724 dětí do 15 let, velmi krásné číslo! V dnešní době, kdy bojujeme s fenoménem chytrých telefonů, je skvělé, že vůně a šustění stránek má pořád své kouzlo i pro děti. Pokud vycházíme z údajů na webu naší městské části, kde je počet obyvatel 15 486, pak 12 % lidí jsou čtenáři KJM. Mezi 33 pobočkami jsme se dostali v kategorii dospělých čtenářů na 7. místo, v kategorii dětí do 15 let dokonce na 4. místo. Čtenáři si půjčili v loňském roce bezmála 60 000 knih, včetně CD s mluveným slovem, časopisů a také her a pomůcek z naší Lekotéky. Pro představu, při počtu knih, které máte v naší pobočce k dispozici, to znamená, že by se každá knížka protočila třikrát. Konkrétně v půjčování mluveného slova jsme nejlepší ze všech poboček, je vidět, že jste si toto médium oblíbili. Máme z těch výsledků neskutečnou radost, jsou pro nás motivací do další práce. Vy všichni jste naší inspirací a motorem, bez vás a vaší lásky ke čtení bychom nebyli tam, kde jsme.
Ze statistik se dá také kromě jiného zjistit, které knížky nejvíce frčí. Nejpůjčovanějšími tituly byly knihy Evžena Bočka, Aleny Mornštajnové, Patrika Hartla, Vlastimila Vondrušky, Roberta Bryndzy a Radky Třeštíkové, z dětských pak „válel“ například Harry Potter, Deník malého poseroutky a knížky o Minecraftu.
A u počítání můžeme zůstat. Trilogie Harukiho Murakamiho 1Q84 je velmi zvláštní, originální román, který se názvem odkazuje k jinému slavnému románu 1984 George Orwella. Pět plus tři, Sedm mínus jedna a Šest krát dva jsou velmi dobré detektivky Arneho Dahla. Série má pokračovat, tak uvidíme, jaké další počty autor vymyslí. Novinka Jussiho Adlera Olsena Oběť 2117 je mrazivou detektivkou ze současného Dánska. Kniha 61 hodin Leeho Childa je v pořadí již čtrnáctým výborným thrillerem z pera tohoto autora. Čekání na nekonečno je román skvělého vypravěče Františka Niedla z českého prostředí o zvratech, emocích a chladu v našich životech. Pro ty, kteří mají rádi všechno v kostce, nabízíme encyklopedii 1001 knih, které musíte přečíst, než zemřete.
Dětem je určeno 1 + 1 = 2, veselé počítání se zvířátky. Kniha 1000 obrázků ukrytých v Říši pirátů je knížka zábavných úkolů pro malé děti. Zábavné a vtipné jsou Číslicové pohádky Evy Bešťákové. Malá Jednička jde poprvé do číslicové školy a těší se, co všechno se tam naučí. V lavicích sedí samé číslice, ale největším překvapením je pan učitel Počitadlo. Rozkošná jsou i leporela pro nejmenší Mám deset koníčků nebo 10 malých medvídků. Děti kladou zvídavé otázky a dostávají na ně zábavné odpovědi: „Víte, na co máme knížky? Aby pejsci, kočky, myšky záviděli pod oknem, jak si čtem“. Výborný přehled o léty prověřených dětských knížkách poskytuje dětem i dospělým encyklopedie 2 x 101 knih pro děti a mládež.
Ať už počítáme, čteme, posloucháme či jen si prohlížíme, vždy je pro nás kniha pokladem, pohlazením a rozptýlením. Čtení knih nám pomáhá rozšiřovat slovní zásobu, rozvíjí fantazii, rozšiřuje znalosti, zlepšuje paměť a analytické myšlení a jistě by se daly vyjmenovat další klady, které četba přináší. Máme radost, že spoustě z vás je prostě a jednoduše s knížkou dobře. Za rok 2019 vás bylo 1855, dáme letos 2020? Co říkáte?

Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová - Pobočka KJM Kolaříkova