Vážení a milí literární gurmáni,
moc Vás zdravíme a posíláme tipy na tituly, v nichž je slovo kniha, knížka, knihovnice, knihovník, knihovna a knihkupectví skloňováno ve všech pádech. Samotné nás překvapilo, kolik těch titulů je. Až to bude možné, určitě se vyplatí k nám pro ně vyrazit.
Nejprve zbystří malé děti. Příběh o nejpodivuhodnější věci, jaká se stala Davidovi a jeho kocourovi - Spolkla mě knihovna. Zakousněte se do knihy, Vstupte do literárního doupěte, Pozor – v knihovně je kocour! a Knihožrouti – Kam zmizela školní knihovnA a Tajný čtenářský spolek. O osamělých nepůjčovaných knížkách - Dobrodružství v knihovně. Knihovnické pohádky s vtipnými ilustracemi. Zatřást, poklepat, fouknout do barevných puntíků – Knížka. Zajíček si moc rád čte. Pohlcení příběhem – Medvěd Wrr – Po přečtení zavřít!. Aby příběh nevybledl – Kiko a tajemství papírového motýla Markéty Pilátové. Štěstí je krásná věc. Oblíbené prasátko Peppa v knihovně. O vlkovi, který vypadl z knížky. Interaktivní knížka TajEmství jedné knihovny aneb ze života knižních skřítků. Touha po vzdělání i zahnání hladu – Pan Lišák má knihy rád! Dívka, která chtěla zachránit knížky. V knihovně je drak – O Vendulce a drakovi.
Více dobrodružství a napětí pro starší děti. Sbírání knih může být někdy nebezpečné – Neviditelná Knihovna. Podivná knihovna. Bradavická knihovna – Fantastická zvířata a kde je najít, Bajky Barda Beedleho a Famfrpál v průběhu věků. Jak se dá změnit averze ke čtení – Analfabeta Negramotná. Drak Franklin zbožňuje knížky a předčítá z nich ostatním – FrankliNova létající knihovna. Velká knižní záhada. Čokoládové dortíky pro všechny – Čarokrásné knihkupectví. Záhada č. 28 – pohádka nejen o tom, jak vznikla první veřejná knihovna na světě.
Hravé a zajímavé názvy mají i knihy pro dospělé. O cestách k vysněným cílům – Čtenářský klub slečny Lucie. O roztomIlém živém maskotovi jedné knihovny – Dewey: kocour z knihovny, který okouzlil celý svět. Fantasy o knihovnici a špionce Irene – Hořící stránka. Fantasy mimo prostor a čas – Knihovna na Černohůrce. Soukromí detektivové v praxi – Naivní detektivka z knihovny. Dva závažné mrazivé příběhy z Osvětimi – Odložený život: skutečný příběh osvětimské knihovnice a Osvětimská knihovnice. Oxfordské zločiny – Záhada Bodleyho knihovny. Mamutí sborník fantastických povídek – Prokleté knihovny. Dobrodružství bývalého amerického vládního agenta – Alexandrijská knihovna. Pohled do dějin pokleslého žánru – Červená knihovna. Hitlerova soukromá knihovna: knihy, které utvářely jeho život. Knihovna duší: Sirotčinec slečny Peregrinové. Knihovna nájemných vrahů. Dobrodružství i vražda – Ztracená knihoVna. Knihy na míru a pohlazení po duši – Knihkupectví na Bylinkovém náměstí. O jedné velké lásce a jednom velkém trápení – Knihkupectví u osamělých srdcí. Tajemství a šifrované zprávy – Nonstop knihkupectví pana Penumbry. Odhalení rodinného tajemství - Sejdeme se v knihkupectví. A nakonec román Vrány, kde je jednou z hlavních postav velmi, velmi nepříjemná matka hlavní hrdinky, povoláním knihovnice.
Tentokrát bylo tipů více než kdykoli jindy, ale sami vidíte, jaká jsou to pestrá a mnohovrstevná témata, stačí si vybrat. A otázka na závěr: Rozluštili jste šifru? Našli jste tajenku? Jasně, tajenkou je VAŠE KNIHOVNA. Až opět otevřeme, s hledáním jednotlivých titulů Vám samozřejmě pomůžeme, jsme tu pro Vás. Také na Vás bude mezi regály čekat několik překvapení. Budou to věty, které vždy začnou úkolem NAJDI KNIHU. Témata budou různá:

Najdi knihu, která se ti v dětství nejvíc líbila.
Najdi knihu, kde je v názvu křestní jméno.
Najdi knihu, kde je v hlavní roli zvíře.
Najdi knihu, která má více jak 500 stran.
Najdi knihu, jejíž název tvoří jedno slovo.
Najdi knihu, podle které byl natočen film.

Za splněný úkol na vás bude čekat malá odměna. Nebo spíš velká odměna… bude to kniha! Velmi, velmi se na Vás těšíme, na viděnou.

Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova