V polovině února se shodou šťastných okolností sešly dvě atraktivní události, které přivedly do Galerie na radnici značné množství zájemců. A nejen od nás.
Tou první událostí byla 12. února vernisáž výstavy fotografií řečkovického rodáka Ing. Jaroslava Chrásta, CSc., věnovaná jeho nedávné několikatýdenní cestě do Číny. A protože Ing. Chrást má i nemalé zkušenosti rétorské, byla vernisáž spojená s jeho poutavým vyprávěním zážitků z této cesty, kam se většina z nás dosud nedostala. Téměř dvouhodinový, mnohdy strhující monolog autora byl vystřídán následující živou besedou a podle celkového dojmu lze soudit, že se s tímto světoběžníkem brzy znovu setkáme. Aspoň to při loučení přislíbil spolu s náznakem, kam se příště asi podíváme. Měla by to být Kanada a Aljaška.
Druhým setkání ve velkém sále radnice byla v pátek 18. února přednáška odborníka-enologa a člena předních hodnotitelských vinařských komisí Ing. Miroslava Musila, Ph.D., spojená tentokrát s degustací liturgických a košer vín. O běžně dostupných vínech v prodejní síti či přímo od vinařů jsme se dověděli spoustu zajímavého již v předcházejících letech z úst zesnulého Doc. Ing. E. Postbiegla, CSc. Vína, používaná k bohoslužebným účelům však zůstala díky své výjimečnosti až dosud mimo naši pozornost. Páteční vinařská přednáška nám výrazně rozšířila okruh vědomostí z této „neznámé“ oblasti vinařství, jejíž produkty cenově i smyslově značně vybočují z obvyklého průměru. I zde máme příslib přednášejícího, že se můžeme těšit na další setkání s ním nad našimi víny, které jsme dosud opomenuli.
Obě akce měly mimořádnou účast posluchačů a zájem v obou případech byl potvrzen živou a dlouhou diskusí.


Ivan Koláčný