Vážení spoluobčané,

svůj březnový příspěvek začnu optimistickou novinkou. Po několika letech se začíná dařit něco, v co už někteří patrně ani nedoufali. Vše nasvědčuje tomu, že se podařilo změnit náhled tzv. dotčených orgánů státní správy, které se v minulosti k vybudování přechodu pro chodce v ulici Družstevní stavěly negativně.

V současnosti je z úrovně investora, městské společnosti Brněnské komunikace a.s., zpracována projektová dokumentace na akci „Ulice Družstevní prodloužení chodníku.“ Podstatou připravované stavby je prodloužení chodníku na pravé straně ve směru od křižovatky ulic Družstevní a Terezy Novákové (v současnosti svah). Zároveň vznikne také přechod, který odvede chodce od konečné stanice tramvaje přes silnici na Družstevní. Termín zahájení stavebních prací závisí na rychlosti získání územního rozhodnutí a stavebního povolení. Nenastanou-li komplikace, lze očekávat zahájení na podzim tohoto roku.

Také letos se můžeme těšit na pestrou skladbu akcí v areálu bývalého pivovaru. Dočkáme se i některých nových. Jak tomu bývá v posledních letech pravidlem, areál se veřejnosti poprvé otevře 1. května (neděle) při příležitosti Majálesu pořádaného Gymnáziem Řečkovice. O necelé dva týdny později, v pátek 13. května, se můžeme těšit na školní akademii ZŠ Horácké náměstí, tentokrát při příležitosti výročí 40 let výuky na škole. Pátek 27. května bude v Řečkovicích a Mokré Hoře patřit dětem, které budou moci společně s rodiči nebo prarodiči navštívit Dětský den za radnicí.

V červnu se můžeme těšit na hudební festivaly a také jednu zajímavou novinku. Tou je první Řečkovický festival minipivovarů, který bude mít svou premiéru v sobotu 25. června. Chuťové pohárky návštěvníků otestují produkty od nejlepších moravských a českých výrobců. V pátek 24. června zahrají na rockovém Gregory festu uskupení jako Zadáci, Lidopop nebo Visací zámek. O týden dříve, v sobotu 18. června, zavítají na festival Country fontána například Ivan Mládek, Wabi Daněk, Fleret či Pozdní sběr.

Jubilejní 25. Vavřinecké hody nás čekají o víkendu 5. – 7. srpna. Programem bude provázet Zdeněk Junák, hudební složkou obstarají například osvědčená Zdounečanka nebo kapela Stereo. Poslední prázdninová sobota, 27. srpna, se ponese ve znamení Letní noci.

Mgr. Marek Viskot
starosta