Sportovní skupiny na ZŠ Horácké náměstí

25 ZŠ HN sportovní skupiny foto 1

Naše škola má dlouholetou tradici zaměřenou na rozvoj sportovní všestrannosti. V každém ročníku na druhém stupni je jedna třída rozdělena na sportovní a jazykovou část.
Výuka u všech předmětů probíhá stejně, třída funguje jako celek, skupina se rozděluje pouze v době volitelného předmětu: jazyková část - cizí jazyky, sportovní - rozvoj pohybových schopností a dovedností a zvýšení celkové fyzické zdatnosti. To však neznamená, že by se sportovci cizí jazyk neučili. Od 6. ročníku je povinná výuka jazyka anglického a od sedmého ročníku výuka němčiny. Žáci sportovních skupin jsou proto výborně připraveni na přijímací zkoušky na střední školy jak z hlediska vědomostní, tak sportovní výkonnosti. Dost často využívají možnost studovat na sportovních gymnáziích.
Souběžně s výukou probíhá kurs plavání a jednorázové akce, jako je bruslení a jízda na koni nebo účast na sportovních a předváděcích akcích. Na každoročním krajském přeboru v silovém čtyřboji naši žáci pravidelně dosahují výborných výsledků a v letošním školním roce překonali v této disciplíně dosavadní český rekord. Skvělých výsledků dosahují žáci této skupiny také na běžeckých a plaveckých závodech či v basketbalu a badmintonu, kde jsou schopni porážet i žáky ze škol specializujících se na dané sporty. Součástí výuky je i každoroční zdokonalovací lyžařský výcvikový kurs s výukou jízdy na lyžích i na snowboardu.


Zájemci mohou využít i možnost rozšiřujících tréninků, zaměřených cíleně na zápas ve volném stylu, s trenéry TAK Hellas Brno. Zúčastňují se turnajů i mimo naši republiku a mají tak možnost ověřit si znalosti cizího jazyka v komunikaci se sportovci z jiných zemí.
Možná, že nebude od věci, když necháme prostor absolventům, aby se s námi podělili o pocity z výuky ve sportovní skupině.
„Právě, když už pomalu končí můj příběh na základní škole, rozhodla jsem se vám o něm něco málo napsat. Začalo to nevinnou otázkou: ,Do jaké třídy půjdu?ʾ Na výběr jsem měla tři možnosti: jazyková, sportovní, běžná. Zajímala mě sportovka, ale byl v tom malý háček. Bála jsem se, že náročný tělocvik tam zvládat nebudu. Uvažovala jsem o běžné třídě, protože jazyky mi nikdy moc nešly. Ke konečnému rozhodnutí mi pomohly kamarádky, které si vybraly sportovní třídu.
Jsem opravdu ráda, že jsem si tuto třídu vybrala. Má to spoustu výhod. Tělocvik nebyl vůbec tak těžký, jak jsem si myslela. Znám lidi, kteří neuměli kotoul dozadu a po prvním roce zvládali dokonce i přemety. V hodinách tělocviku, které jsou navíc, děláme především gymnastiku, hrajeme různé hry, cvičení na rychlost, sílu a vytrvalost. Fyzička, svaly, obratnost a sebeobrana nám už určitě nechybí. Tělocvik máme každý den, je to takové uvolnění od učení.
Nejvíce mě baví cesty autem nebo vlakem na závody, to je vždycky největší sranda.
Vzpomínky z těchto akcí jsou nezapomenutelné. Za celé čtyři roky jsem toho opravdu hodně zažila a všechno mi to bude hodně chybět! Hlavně učitelé a náš třídní i trenér v jedné osobě.“

 

Nela Kubíková, 9. C

Mgr. Pavel Kučera