V loňském roce Brnem poměrně výrazně rezonovalo představení a veřejné projednání návrhu nového územního plánu, který bude závazně určovat, co a v jaké míře se bude moci na území města v budoucnu stavět a jak se bude celé město dále rozvíjet. V červnu loňského roku jsme proto s ostatními kolegy z opozice uspořádali debatu s občany a představili jim, jaký bude mít tento návrh dopad na naši městskou část. Občané na této debatě nesouhlasili zejména s plánovanou hustotou obyvatel v lokalitě Řečkovických kasáren (rozvojová lokalita R-3), kdy by se podle návrhu na tuto 38 hektarů velkou plochu mělo vměstnat přes 4 000 nových obyvatel a současně by mělo vzniknout více než 2 000 pracovních míst. Na základě této debaty tak vznikly námitky ve formě věcně shodné připomínky, ke které jsme získali značnou podporu (400 podpisů). Tyto námitky jsme jako zástupci veřejnosti odevzdali na Odboru územního plánování a rozvoje Magistrátu města Brna.
Začátkem tohoto roku jsme byli pozvaní na schůzku s radním pro územní plánování, panem Filipem Chvátalem, na které probíhala diskuze ohledně našich námitek k výše jmenované lokalitě. Z této diskuze vyplynulo, že naše hlavní námitky budou z větší části akceptovány. Jako úspěch námitek a této společné diskuze můžeme prezentovat zejména pravděpodobné snížení intenzity výškové hladiny části plánované zástavby a tím snížení předimenzovaného počtu potenciálních obyvatel a pracovníků. Dále budou v lokalitě zachovány plochy zeleně v minimálním rozsahu 30 % a také bude vždy pevně určená nová uliční síť včetně stromořadí. Je zde samozřejmě namístě poděkovat panu radnímu Chvátalovi za jeho vstřícnost k této konstruktivní diskuzi.
Nyní budeme čekat na červnové představení aktualizovaného návrhu, zdali při druhém veřejném projednání budou skutečně zapracovány všechny vyjmenované námitky. Je ovšem potřeba také říci, že toto území bude podrobněji zpracovávat i územní studie, která je pro lokalitu závazná a bude ji dále rozpracovávat.
Závěrem bychom chtěli zdůraznit, že naše námitky nemají za cíl bránit rozvoji naší městské části ani samotného města jak v oblasti bydlení, tak v navazující občanské vybavenosti. Naší snahou je hlavě přiměřený rozvoj městské části, aby nebylo zásadním způsobem dotčeno stávající životní prostředí a kvalita bydlení řečkovických občanů. Věříme, že nikdo nemá zájem, aby v dané lokalitě vyrostla obdobná zástavba jako např. v Sadové či na Kamechách, která je právem kritizována z důvodu chybějící zeleně, nedostatku veřejných ploch či parkovacích míst a dalších aspektů. Místo toho chceme, aby zde vznikla nová část Řečkovic, kde bude přiměřená hustota obyvatel a tomu odpovídající infrastruktura, která přirozeně propojí současné a nové obyvatele, kteří zde budou rádi bydlet a trávit svůj volný čas.
Ondřej Štaud, Petr Roháček, Ondřej Vít – zástupci veřejnosti