09 Skaut foto 1Jak jste si Vy, čtenáři zpravodaje Řeč, mohli všimnout, vyšla v říjnu pozvánka na několik událostí spojených s oslavami 30 let od obnovení skautingu v Řečkovicích. Všechny akce byly nachystané, ale bohužel stejně jako v případě jarních oslav do toho vstoupil koronavirus. Vzhledem k tomu, že šlo již o druhé nachystání a následné zrušení této akce, neváhali jsme a řekli si, že vyzkoušíme oslavy udělat on-line.

Na webových stránkách střediska a na facebooku jsme postupně zveřejňovali různé zajímavé události, které se v rámci naší činnosti udály v devadesátých letech, ale i dříve. Byl to zajímavý experiment, kdy se začali přes sociální sítě ozývat lidé, které jsme třeba dvacet let neviděli. Velmi nás potěšilo pár nadšenců, kteří (i díky koronavirovým karanténám) oskenovali své starší fotografie a poslali nám je, ač dnes bydlí v různých koutech republiky. Rádi jsme pak vyhodnotili akci jako úspěšnou, protože bychom se s těmito bývalými členy dost pravděpodobně na klasických oslavách nesešli. Protože pokud by se o nich dozvěděli, tak by pravděpodobně nevážili kvůli jednomu odpoledni takovou cestu do Řečkovic.
Pomyslným vyvrcholením on-line oslav bylo udělení dvou medailí Díků. Josefovi Květoňovi-Chetanovi za dlouhodobé vedení stále se rozrůstající smečky Vlčat (malých skautů) a Tomáši Bořeckému-Sidovi za rozvoj roveringu (vedení „náctiletých“ skautů) a za to, že několik let držel patronát nad naší účetní evidencí. Bronzový řád medaile Sv. Jiří pak obdržel Ivo Císař–Kačer, který od počátku tisíciletí vede velký oddíl v Moravských Knínicích, spadající pod naše řečkovické středisko, a ke skautingu tak přivedl přes 10 % obyvatel této obce.
Závěrem přikládám fotografii tábořiště, které se nám v letošním roce po dvouleté usilovné práci podařilo vybudovat a které spolu se dvěma novými klubovnami tvoří hlavní část našeho úsilí, které jsme v posledním desetiletí vyvíjeli. Díky všem přátelům a příznivcům skautingu. V minulých letech jsme Vás několikrát požádali o podporu. Do dnešních dnů se mi hlásí leckdy i lidé, kteří děti ve skautu nikdy neměli, s tím, že nám rádi vyjdou vstříc. Bez Vaší pomoci bychom to nedali.
Jirka Libus–Chem