24 ZŠ HN Ohlédnutí fotoPololetí nebývá jen obdobím klasifikace, ale i příležitostí k ohlédnutí se za nejrůznějšími akcemi celého půlroku. Zájemci je pak mohou zhlédnout na našich webových stránkách. Jedna z událostí přesahuje dle našeho mínění hranice školy, proto bychom s ní rádi seznámili i řečkovickou veřejnost.
Nápad zúčastnit se prestižní soutěže Dětský čin roku vznikl již během promítání sociálních spotů na konci minulého školního roku. V jednom případě totiž nešlo o krátký sociální spot, ale o sedmiminutový dokument na téma bezdomovectví. Natočili ho Jakub Juřica a Lukáš Vacek, žáci loňské 9. A.
Námět si zvolili spíše náhodně, žádný z nich neměl tuto zkušenost s nikým z blízkého okolí. Jednotlivé kroky spíše dělali intuitivně. Věděli, kde se bezdomovci nejčastěji scházejí. V Brně jsou to prostory kolem hlavního nádraží. Když se pokoušeli o kontakt s jednotlivci, zjistili, že to není jednoduché. Otevřenou výpověď získali výměnou za materiální pomoc. Další cesta vedla do Oblastní charity Brno, kde mohli nahlédnout do resocializačního programu organizace. Tyto kroky byly ztížené nezkušeností obou chlapců, byl to jejich první kontakt s odbornými pracovníky. Museli vyhledat na ně kontakt, sami je oslovit, domluvit si termín setkání i podobu spolupráce. Všechny tyto kroky byly navíc komplikovány hendikepem Jakuba. Kvůli svému postižení, projevujícímu se řečovými i pohybovými tiky, museli pro přepravu volit taxislužbu místo veřejné dopravy a vydat se do neznámého prostředí. Rovněž i vlastní manipulace s kamerou byla náročnější.


Projekt byl prezentován před všemi žáky 2. stupně ve slavnostním prostředí i s dalšími spoty. Této práci bylo uděleno zvláštní ocenění poroty. Pro chlapce byla projekce velkou událostí a krásnou tečkou za jejich školní docházkou.
S přihlašováním do soutěže Dětský čin roku to bylo trochu složitější, neboť oba chlapci v té době už nebyli žáky naší školy a jejich práce se nevešla do žádné kategorie. Proto zpráva, že počin obou chlapců bude oceněn speciální cenou, byla pro nás opravdu překvapivá.
Dne 3. prosince si na slavnostním vyhlášení na Staroměstské radnici v Praze převzali za přítomnosti rodinných příslušníků i zástupců školy speciální ocenění. Domů se vraceli nejen s batohy plnými věcných cen, ale hlavně se zážitky ze setkání s ostatními výherci a s patrony soutěže i z návštěvy muzea voskových figurín. Krásná tečka za krásným činem.

 

Alena Khazalová, ZŠ Horácké náměstí