19 Lipka foto 1 1Objevujte s dětmi tajemný svět hmyzu a vyřešte detektivní případ ztraceného čmeláka

Jaká tajemství ukrývá svět pod stébly trávy? Co je to broukoviště, kolik nalétají včelky, než vznikne sklenice medu, kdo je „kukačka“ mezi motýly nebo jak vlastně dýchá potápník? Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání připravila dobrodružně-naučnou online hru v přírodě, díky které se dozvíte spoustu zajímavostí z podivuhodného světa hmyzu!
Venkovní online hru nachystala Lipka ve spolupráci s Cryptomanií místo tradičních oslav Dne Země na Kraví hoře. Jejím cílem je zábavnou formou upozornit na ubývání hmyzu z naší krajiny. A jelikož jsme mysleli na všechny, dá se hrát rovnou ve dvou variantách: pro malé děti i zkušené detektivy. Potřebujete jen chytrý telefon, datové připojení a chuť zkoumat tajemství přírody!
Menší děti do 10 let si užijí Dobrodružství v říši hmyzu. Při návštěvě v laboratoři omylem vypijí zmenšovací lektvar a jen s pomocí broučích přátel můžou zjistit, jak se zase zvětšit. „Trávník je jako džungle a brouci jsou velcí jako sloni. Aby děti získaly suroviny na zvětšovací lektvar, musí se nejprve osvědčit v hmyzí říši, zažít na vlastní kůži, co to obnáší být hmyzem, navštívit různé hmyzí rodiny a splnit zadané úkoly,“ popisuje Anna Slavíková z Lipky.
Na větší školáky čeká detektivní případ ztraceného čmeláka „Ztratil se bombus“. Z louky za vesnicí náhle zmizeli čmeláci a nikdo neví proč. Místní entomologická společnost proto povolala na pomoc mladé detektivy. Ti musí sesbírat informace a důkazy, stanovit podezřelé a zjistit, kam se čmeláci poděli. Přidáte se k nim?
Podrobnosti a instrukce k oběma hrám najdete na www.lipka.cz/zahmyzem. Start je na konečné tramvaje č. 4 u parku na Kraví hoře. Na pátrání v hmyzí říši byste si měli vyhradit aspoň dvě hodiny času.
Zuzana Slámová, Lipka

19 Lipka foto 1 2