18 Jarní úklidKaždý konec zimy a začátek jara často znamená čas úklidu, a to zejména v našich domovech. V posledních letech je však běžné, že v různých formách probíhá v jarních měsících i úklid v přírodě, v místě, kde žijeme, zkrátka venku. Stále populárnější se tak stává akce Ukliďme Česko, do které se zapojuje čím dál více lidí. Na území naší čtvrti probíhalo takových akcí hned několik, největší ohlas zaznamenal úklid Zamilovaného hájku. Toto místo je v posledních měsících opravdu v kurzu, a to nejen díky zimnímu bruslení, ale také díky možnosti procházek, které v době omezení pohybu v souvislosti s pandemií koronaviru byly v zásadě jedinou možností jak vyrazit ven. Množství odpadků zaplnilo celý kontejner, byť se nabízí otázka, zda si někteří občané nepletli tuto úklidovou akci s možností zbavit se nepotřebných věcí (třeba starého pletiva).
I my jsme tuto akci podpořili, když jsme prošli lokalitu kolem kasáren, což je další velmi oblíbená vycházková lokalita. Byť jsme nezaznamenali takový „úspěch“ ve sběru odpadků jako v případě Zamilovaného hájku, pár pytlů jsme naplnili. A současně jsme si odnesli i několik postřehů – namátkou pozitivní reakce občanů, kteří nás při našem úklidu míjeli, či skutečnost, že v celé lokalitě není jediný odpadkový koš (což byl rovněž častý argument zaznívající na sociálních sítích).
Proto jsme oslovili vedení městské části s návrhem umísti na pozemky města Brna, kterých bohužel kolem kasáren není mnoho, odpadkové koše. Vytipovali jsme celkem 3 lokality – první směrem od Renčovy u odbočky polní cesty do Medlánek, druhou u laviček u zatáčky v horní části kasáren a třetí na konci garážových dvorů v ulici Terezy Novákové.
Závěrem bychom chtěli velice poděkovat všem, kteří se do úklidových akcí zapojili, a to aktivně či pasivně, případně je dokonce organizovali. Poděkování patří i pracovníkům oddělení životního prostředí ÚMČ za jejich boj proti odpadkům a černým skládkám. Péči o přírodu a okolí kolem nás nelze zanedbávat.
Ondřej Vít, člen ZMČ