KVĚTEN 1921

Pátek 13. května před 100 lety byl pro brněnské žebráky opravdu černým a nešťastným datem. Městská policie uspořádala honičku na žebráky. Bylo zadrženo 60 osob, 20 z nich bylo dáno do policejní vazby.

Ve dnech 14.-16. května 1921 se konal v Karlíně ustavující sjezd KSČ. A tak soudruzi a jejich následovníci již po 100 let neblaze ovlivňují dění v naší zemi.

Dne 15. května vyšlo první číslo časopisu “Plyn a voda”, jednalo se o odborný časopis pro plynárenství a vodárenství. Časopis (ale pod měnícím se názvem, dnes je to PLYN)) vychází dodnes a patří k nejstarším plynárenským časopisům na světě.

Jaké bylo před 100 lety počasí? V Lidových novinách jsme se mohli 20. května dočíst: “Ulice města sálají vedrem. Lidé chodí unavení a zmalátnění. Jaký to náhlý přechod k tropické atmosféře. Městské plovárny na Starém Brně a v Zábrdovicích oznamují, že už jsou otevřeny.”

V sobotu 21. května prošel brněnskými ulicemi studentský Majales. Jezdci na koních, dva vozy, hudebníci, masky, různá vystoupení, to vše přilákalo mnoho diváků.

Dne 22. května se sportovalo v Pisárkách. Sokolská župa Rastislavova zde pořádala závody svých členů.

Ve stejný den, tedy 22. května, se narodil známý brněnský dirigent, kapelník, saxofonista, zpěvák a hudební skladatel Gustav Brom (+ 25. 9. 1995), vlastním příjmením Frkal. Prý říkával, že s takovýmto příjmením hrát na saxofon nelze. Přesně před 60 lety nazpíval píseň Dobrý den, majore Gagarine, tehdejší velký hit k oslavě letu Gagarina do vesmíru.
Především však roku 1940 založil Orchestr Gustava Broma, který patřil ke špičkovým hudebním tělesům, které hrávalo swing, jazz i střední proud. Brom tento orchestr vedl až do své smrti.

A do třetice můžeme tohoto dne, 22. května, vzpomenout ustavující sjezd Československé obce legionářské. ČsOL byla roku 1939 nacisty zrušena. Po válce byla činnost obnovena, ale komunistický převrat v únoru 1948 opět působení ČsOL protiprávně zakázal.

A na závěr něco z rubriky Černá kronika v Lidových novinách. Například 21. května se sešlo hned několik případů, které, ač tragické, vyznívají skoro humorně. Malá ukázka: “Zoufala si z trudomyslnosti. Včera před polednem oběsila se na půdě 17letá služka Štěpánka Rysolová z restaurace sokolnického nádraží. Sebevraždu spáchala z trudomyslnosti.” Nebo: “Zuřivý zloděj. Včera o 3. hod. odpoledne byl zatčen ve svém bytě v Brně, Nadační 12, známý zloděj, 43letý nádeník bez zaměstnání Josef Bartl pro krádež cibule. Policejní agenti přivedli zatčeného do jedné síně městského policejního úřadu, odkud jsou pak dveře k chodbě do vězení. Když Bartl uviděl ony známé dveře, rozběhl se a skočil do nich tak, že je prorazil hlavou. Nato klesl v bezvědomí. Záchranná stanice ho dopravila na pozorovací stanici v zemské nemocnici.” A další: “Kapsář u cirku. U cirku v Cihlářské ulici v Brně hledělo včera odpoledne mnoho osob na slona. Václav Matouš, 24letý kapsář z povolání, mínil přílišného zájmu o slona využitkovati pro sebe. Proto sáhl jednomu úředníku do kapsy, v níž byly stříbrné hodinky. Avšak dříve, než se mu podařilo je vyloviti, ucítil úředník nepovolanou ruku a dal kapsáře zatknouti.”

Již tradičně mi byly zdrojem dobové Lidové noviny, dále jsem pak čerpala informace z internetu.

Mgr. Dana Malíková