06 Literární chuťovky foto 2Zelená je dobrá

Vážení a milí literární gurmáni,
když se člověk zamyslí nad tím, co mohl v uplynulém čase dělat, moc toho opravdu nebylo. Jedna jistota tu přesto byla stále – naše PŘÍRODA. Máme velké štěstí, že na této straně Brna je tolik krásných lesů, tolik krásných vycházek do okolí. Je fakt, že někdy to v Rakovcích nebo v Zamilcu vypadalo jako na Václaváku (tedy před covidem ), ale pořád lepší než sedět doma a sledovat statistiky nemocnosti. S postupujícím jarem jsou vycházky ještě veselejší, koukat do zeleně, na rašící stromy a rozkvétající květiny, je skutečný balzám na duši. Až se vše uklidní a rozvolní, připravíme pro Vás i nějaké venkovní akce v přírodě, ale ty si zatím necháme jako překvapení.
Dnešní knižní tipy tedy věnujeme právě PŘÍRODĚ a všemu, co s ní souvisí.
Malé děti hodně baví zvířátka - a těch tu máme spoustu. Budeš můj kamarád? Sama McBratneyho vypráví příběh o přátelství dvou malých zajíčků. Sedmá kniha série Lili Větroplaška má název Na vlky se nesahá! Zvířecí tlumočnice Lili je v úzkých - někdo ji totiž unesl a uvěznil v karavanu uprostřed divočiny. Ještěže Lili dokáže mluvit s lesními zvířaty a ta dělají všechno pro to, aby jí umožnila utéct. Skutečně pomoci jí ale může jen vlk Askan, který se objeví na poslední chvíli. Vrána Lea Timmerse je stále osamělá. Všichni se jí bojí, protože je větší než ostatní a její pírka jsou černá jako uhel. Chtěla by také hýřit barvami! V hlavě se jí zrodí plán jak oživit své jednotvárné peří. Až život ukáže, zda to byl dobrý nápad. Stela v zemi tučňáků je druhá kniha série Stely. V Osmihorkách utekl rok jako voda a na Stelu čeká další dobrodružství. Předchází mu ale jedno vytoužené setkání - domů se vrací maminka! Spolu s rodiči se Stela vydá až na dalekou Antarktidu. Jaké bude setkání s tučňáky? Lopuchové pole Katarzyny Ryrychové vypráví příběh dětí z obyčejného dvorku, které zažijí neobyčejné příhody.
O přírodě a zvířatech, i když bájných, máme tipy i pro starší děti. Nová série Thomase Taylora Malamandr vypráví o Herbertu Citrónovi, zaměstnanci oddělení ztrát a nálezů v hotelu Grand Nautilus. Herbert dobře ví, že vrátit ztracené věci jejich skutečným majitelům není jednoduché - zvlášť když se neztratí nějaká věc, ale holčička. Nikdo netuší, kam se před dvanácti lety poděli rodiče Violety Parmové. Violeta poprosí Herberta o pomoc v pátrání a společně zjistí, že stopy vedou k bájné mořské obludě malamandrovi. Další novou sérií je kniha Voňavá lékárna. První díl má název Ve vzduchu se vznáší tajemství. Vila Evie je prodchnutá zvláštními vůněmi, které ale odnikud nevycházejí. Je to součást kouzla starých domů? Nebo je někde v domě ukrytá místnost? Lucie se do vily přistěhovala, a spolu se svým bratrem Benem a sousedem Matsem se vydává voňavé kouzlo vily objevit.
Taky jste si určitě všimli, že i dětská naučná literatura má výrazně vzestupnou tendenci, ilustrace jsou dechberoucí, jako živé, a texty tak zajímavé, že se od nich děti nechtějí odtrhnout. Z mnoha titulů vybíráme: Bez vody to nejde! Velká encyklopedie pro školáky o všem, co se týká tohoto nenahraditelného zdroje. Nehodná zvířátka Sophie Corriganové uvádějí na pravou míru mýty o různých predátorech. Atlas ohrožených živočichů je prostě atlas ohrožených živočichů, ale textem Radka Malého a ilustracemi Pavla a Pavly Dvorských se stává opravdovým pokladem. S různými kuriozitami, rekordy a zajímavostmi děti seznámí kniha Zvířecí pomocníci spisovatelky Štěpánky Sekaninové a ilustrátorky Mishy Bery.


06 Literární chuťovky foto 1Z knížek pro dospělé musíme určitě vypíchnout vizionářský, sugestivní a ambiciózní epos Stromy znamenají svět Richarda Powerse, pokrývající celou druhou polovinu 20. století, který přináší současným lidem mimořádně aktuální a významné poselství. Jeho hrdiny - devět lidí - které (ač se nikdy předtím neznali) spojí boj proti nastupující přírodní katastrofě. Jejich jednání je ovlivněno mírou morální odpovědnosti a lidského svědomí. Krásný je též román Kde zpívají raci Delie Owensové. Celá dlouhá léta kolují v poklidném městečku Barkley Cove na pobřeží Severní Karolíny fámy o vlčím dítěti, "holce z bažiny". Když je roku 1969 objeveno tělo místního krasavce Chase Andrewse, obyvatelé města začnou z jeho vraždy podezírat právě holku z bažiny, Kyu Clarkovou. Kya je ale citlivá a inteligentní dívka, která se učí od okolní přírody, a nikomu by nezkřivila ani vlásek. Romantický příběh pro ženy nabízí Fiona Valpy ve svém románu Kam chodí včely spát. A detektivní příběhy jsou zastoupeny přírodním názvem hned třikrát – Řeka Petera Hellera, bombastické Údolí Bernarda Miniera a napínavé Klubko zmijí Dominika Dána.
V nabídce naučné literatury pro dospělé je tolik „špeků“, že vybíráme jen ty nej. Třetí pokračování úspěšné série Aleše Palána o šumavských samotářích má název Nevidím ani tmu. Předchozí díly Raději zešílet v divočině a Jako v nebi, jenže jinak jdou z ruky do ruky. Milovníky hor a horolezectví potěší Hory a nekonečno Viktorky Hlaváčkové. S radami a novými poznatky o pěstování pokojových rostlin přichází Malgorzata Augustynová – Jak vypěstovat šťastnou rostlinu: nejznámější pokojové rostliny. Novinka úspěšného autora Petera Wohllebena Přírodě na stopě nás poučí jak pozorovat, chápat a využívat přírodní jevy nejen na zahradě. Pro šikovné a rukodělně zručné máme brožuru Háčkovaná zvířátka se spoustou opravdových „modelů“.
Právě práce rukama a naše rukodělné dílny nám velmi chybí, a věříme, že i Vám. Proto jsme Vám dubnovou nabídku zpestřily výrobou kreativních setů pro děti. Když jste nemohli za námi, připravily jsme vám papírovou hračku, kterou jste si doma mohli sestavit. Psaly jsme vám, abyste nám poslali fotografie či krátká videa, jak si s dětmi doma vyrábíte naši papírovou kočičku. Některé vám posíláme, abyste se aspoň na fotografiích potěšili, jak jsou děti šikovné. Také nezapomeňte, že pořád pokračuje náš mahenovský kvíz, seznámit se s ním můžete ve výloze pobočky. Další příspěvky k oslavám našeho stoletého výročí připravujeme na letní měsíce, máte se opravdu na co těšit. A až půjdete do lesa, zkuste si v hlavě promítnout, co pěkného jste četli, viděli a slyšeli, s dobrou náladou a nadhledem se každodenní starosti snášejí daleko líp. Přejeme vám, ať se vám daří.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova