Druhý ročník Festivalu architektury tentokrát na téma „Když stavby spolupracují s přírodou“ bude zahájen 23. 6. 2021 na Riviéře v areálu dopravního hřiště. Festival se bude konat za finanční a organizační podpory (pod záštitou) Statutárního města Brna. V průběhu dne bude probíhat řada odborných přednášek a den vyvrcholí galavečerem při příležitosti slavnostních podpisů Memoranda o snižování emisí CO2 s novými partnery, kteří se k tomuto závazku města rozhodli připojit. Za Statutární město Brno memoranda podepíše paní primátorka Markéta Vaňková. Se svým vystoupením se připojí i první náměstek primátorky pan Petr Hladík, aby uvedl, jak si Brno stojí v naplňování ambiciózních cílů v oblasti snižování emisí a přípravy města na změnu klimatu.

Součástí Festivalu architektury bude také naučná stezka architekturou města. Děti a jejich rodiče mohou tuto akci navštívit v prostorách dopravního hřiště až do září. Najdou zde několik stanovišť, které jim pomohou pochopit, jaký zásadní vliv mají stavby na své okolí. Jejich zpracování přímo dopadá na životní komfort obyvatel. Například přehříváním, záplavami, prašností, koncentrovanými emisemi a nedostačujícími zásobami dešťové vody. Dále viz Prezentace FA.

Odbor životního prostředí Magistrátu města Brna dodá na stezku i jeden svůj exponát, který bude na dopravním hřišti umístěn trvale i po ukončení Festivalu architektury. Půjde o domek se zelenou střechou, kdy jedna část střechy bude osazena fotovoltaickými panely. Vzdělávací tabule pak dětem osvětlí proměnu přírodních sil na elektrickou energii a proč je lepší získat energii ze slunce než z konvenčních uhelných elektráren.

Na náměstí Svobody v blízkosti brněnského orloje bude v období od 28. 6. do 7. 7. umístěna výstava ve formě panelů informující o probíhající akci na Riviéře a současně chceme obyvatele seznámit s probíhajícím projektem #PřipravBrno, který vznikl právě za účelem informovat co nejvíce lidí o tom, jak se lépe připravit na měnící se klima. Na výstavě také chceme prezentovat příklady dobré praxe partnerů Memoranda o snižování emisí, kteří se svými opatřeními podílejí na snižování emisí v Brně. Zajímavostí pak bude, že po dobu 17 dnů, tedy po dobu výstavy, budou padat z brněnského orloje kuličky z edice #PřipravBrno.