16 Rozhovor Daniel BudíkTradiční festival minipivovarů v Řečkovicích a Mokré Hoře bude tentokrát v jiném termínu

Po loňském pátém ročníku v naší městské části již tradičního festivalu nás letos nakonec s ohledem na vývoj epidemiologické situace čeká šestý ročník v neobvyklém termínu. Během jara organizátoři této populární akce s přesahem mimo městskou část řešili, zda vůbec letos bude možné uspořádat z hlediska návštěvnosti tak velkou dvoudenní akci v areálu starého pivovaru. Nakonec se situace zlepšila, nicméně kvůli pomaleji se rozvolňujícím podmínkám se organizátoři rozhodli uspořádat akci tentokrát raději později v létě, aby těch aktuálně platných opatření v době konání festivalu bylo co nejméně. Zeptali jsme se tedy hlavního organizátora Daniela Budíka, jak to letos vidí jak s ohledem na aktuální specifickou situaci, tak i z hlediska náplně a programu letošního festivalu.

Letošní rok je s ohledem na aktuální situaci velmi specifický. Jak Vás tato situace a podmínky ovlivnily například při plánování tohoto festivalu? Odrazí se to nějak na jeho formátu či pojetí? Na kolik vystavovatelů se mohou návštěvníci letos těšit?

Termín na počátek června jsme zvolili hned po loňském červencovém termínu s naivní představou, že covid je za námi. Bohužel s tím, jak se situace vyvíjela stále negativně, nebylo možné prakticky plánovat vůbec. Nechávali jsme tedy vše otevřené - i možnost, že se letošní ročník neuskuteční. Na přelomu dubna a května se sice situace zlepšovala, ale bylo zřejmé, že původní červnový termín nebude realizovatelný. Otázka tedy byla, na kdy festival posunout, a nakonec jsme raději zvolili pozdější srpnové datum. Pro mne to znamená, že přípravy, které mám rozložené průběžně během celého roku, musím stihnout nyní během dvou měsíců. Ohledně formátu akce se budeme snažit zachovat co nejvíce úspěšného z minulých ročníků. Vystavovatelů bude opět zhruba dvacet. Větší počet není kapacitně realizovatelný, a i s ohledem na kapacity návštěvníků si myslím, že počet je takto optimální. 😊

Jak vlastně hodnotíte uplynulý ročník? Proběhly nebo proběhnou tam nějaké změny mezi minulým a letošním ročníkem?

Ročník 2020 byl také o měsíc posunutý proti původnímu termínu. Jednalo se o výroční pátý ročník, který jsme udělali poprvé dvoudenní, což se jednoznačně osvědčilo jak ze strany pivovarů, tak i zákazníků, kteří měli větší prostor ochutnat více speciálů v průběhu dvou dní. Počasí sice v sobotu nepřálo a poprvé nám festivalový den propršel, ale i tak byla návštěvnost a nálada více než dobrá. No a z mého osobního hlediska to byl ročník opravdu výjimečný, jelikož jsem sobotní den strávil s partnerkou v porodnici a půl hodiny po půlnoci se nám narodila dcera Adinka.

Návštěvníci se jistě opět mohou těšit i na zahraniční vystavovatele. Přibudou oproti loňsku nějaké nové zahraniční tipy? Máte nějakou zkušenost z hlediska zákazníků či návštěvníků festivalu z hlediska preference domácího či zahraničního piva?
Určitě plánujeme zákazníkům připravit stánek námi importovaných piv. Zákazníci majoritně pijí česká piva, ale značná část z nich ocení i zahraniční produkci a rádi ochutnají tradiční bavorskou pšenici nebo belgický speciál.

Určitě i letos bude součástí festivalu gastronomická část, chystáte zde něco nového? Případně v rámci programu festivalu?

Ano, letos bychom chtěli nabídku gastra rozšířit o další stánek v horní části areálu. V rámci programu se budeme držet osvědčených jmen, mimochodem opět se nám podařilo domluvit Záviše, který v minulém roce sklidil velký úspěch. Ale dorazí i nějací noví interpreti.

Máte nějaký speciální vzkaz či pozvání pro potenciální návštěvníky letošního ročníku Řečkovického festivalu minipivovarů?

Věřím, že nám bude přát počasí a že si společně se všemi zúčastněnými užijeme dva perfektní dny plné dobrého piva, zábavy a skvělé atmosféry.

Děkujeme za odpovědi a budeme se těšit na viděnou v areálu starého pivovaru 20. – 21. 8. 2021.
Otázky kladl Filip Hrůza