Těmito slovy končí každé oznámení o konání schůze zastupitelstva naší městské části a je jimi vyjadřována základní zásada pro jednání zastupitelstva, a to zásada veřejnosti. Každý má tedy právo jednání zastupitelstva navštívit, vyslechnout projednávané body a případně i vystoupit aktivně s dotazem, připomínkou, postřehem apod. Zastupitelstvu přísluší rozhodovat o věcech, které jsou uvedeny v zákonu o obcích. Jedná se zejména o majetkoprávní záležitosti (prodeje a směny pozemků) a otázky spojené s hospodařením (schvalování rozpočtu a rozpočtových opatření), tudíž věci, které mají jistě potenciál občany zajímat.
Zastupitelstvo se má konat dle potřeby, nejméně jedenkrát za tři měsíce. O termínech zasedání zastupitelstva je rozhodováno vždy na posledním zastupitelstvu příslušného kalendářního roku. V tomto volebním období platí pravidlo, že se zastupitelstvo schází pětkrát ročně (únor, duben, červen, září, prosinec). Požadavky zákona o obcích jsou sice splněny, ale naplnění zákonné dikce „dle potřeby“ poněkud pokulhává, a to zejména ve věcech majetkových, které mají svůj specifický procesní postup (projednání v poradním orgánu, v radě městské části a konečně v zastupitelstvu). Podá-li žadatel žádost tak, že se zrovna nepříliš šťastně trefí do nepříznivých termínů, není výjimkou, že příslušné vyjádření obdrží až po několika měsících. Samozřejmě, četnost zasedání zastupitelstva není obecně nijak velká (s výjimkou malých obcí), tudíž lze očekávat poněkud zdlouhavější vyřizování, na druhou stranu více jednání zastupitelstva naší městské části by bylo jistě ku prospěchu věci a Vám, občanům.


Když jsem už zmínil Vás, občany, pak musím rozhodně kvitovat aktivní účast na jednotlivých jednáních v poslední době, což oproti minulým letům je jev naprosto nevídaný. V předchozích volebních obdobích byla účast veřejnosti spíše unikátem (pokud se nejednalo o věc, na které měli určití lidé konkrétní a individuální zájem). Nyní je účast mnohem četnější, diskutuje se, občané vyjadřují svůj názor a také se seznamují s tím, o čem se na zastupitelstvu jedná, jak se kdo vyjadřuje, hlasuje apod. Jsem velice rád, že tomu tak je, neboť občané v přímém přenosu vidí své zvolené zástupce. Jako problematické se dle mého soudu jeví čas konání našeho zastupitelstva, který je stanoven na 15 hodin. Zkraje tohoto volebního období proběhlo hlasování o tom, zda tento čas posunout, či nikoli. Bohužel, proti posunu času na pozdější hodinu se vyjádřila většina zastupitelů, tudíž prozatím je nutné počítat se začátkem v 15 hodin. Osobně postoji těch, kteří prosadili jednání v tak brzkém čase, nerozumím, obzvláště pokud vezmeme v úvahu tu skutečnost, že zasedání všech poradních orgánů (komise rady městské části a výbory zastupitelstva městské části) začínají nejdříve v 16 hodin, nejpozději dokonce v 17:30. A připomínám, že jednání těchto orgánů jsou neveřejná. Proto čas jednání zastupitelstva městské části, kterého se mohou účastnit občané, v tak brzkém odpoledním čase rozhodně na místě není. Věřím, že pokud by se podařil opětovně prosadit návrh, aby se zastupitelstvo konalo v čase, který je příznivější jak pro některé zastupitele, tak pro občany, byla by účast veřejnosti ještě větší. Podání tohoto návrhu budeme spolu s dalšími kolegy opět iniciovat.
Nicméně, zatím stále platí brzký odpolední čas, takže kdo má chuť a čas nechť neváhá a přijde se podívat, a to třeba z toho důvodu, že na nejbližším jednání budou s velkou pravděpodobností přítomni zástupci Policie České republiky a zástupci Městské policie Brno, neboť se bude řešit bezpečností situace za uplynulý kalendářní rok. Další jednání zastupitelstva se koná ve čtvrtek 14. dubna.

Mgr. Ondřej Vít, zastupitel za TOP 09