fotka starosty oříznutáÚspěšné léto ve znamení kulturních akcí, oprav i vzpomínek na Frantu Kocourka

Prázdninové měsíce jsou za námi. Snad jste našli dostatek času k odpočinku a strávili během léta co nejvíce příjemných chvil. Pevně věřím, že jste navštívili některou z našich kulturních akcí v areálu bývalého pivovaru, které se letos opět velmi povedly. Zmínit chci především Vavřinecké hody, letos konané už po třicáté. K jejich úspěchu přispěla rekordní návštěva, osvědčený moderátor Zdeněk Junák i oblíbené kapely. V krojích se letos opět procházelo několik generací stárků, od těch nejzkušenějších až po ty úplně nejmladší. A právě to množství dětí a mladých lidí považuji na našich hodech za to nejúžasnější, protože nemusíme mít obavy o další směřování a udržování našich tradic. Moc za toto děkuji pracovníkům radnice, sponzorům, hodové chase - letos v čele s Anetou Pyšovou a Vojtěchem Pospíšilem - a v neposlední řadě všem těm, kteří naprosto nezištně a obětavě každoročně pomáhají s náročnými přípravami. Už teď se nemohu dočkat příštího ročníku, který bude jedenatřicátým v pořadí.

Během léta se nezastavil pracovní život na radnici. Rozběhly se nové investiční akce, jako výstavba nové třídy školky v Měřičkově ulici nebo rekonstrukce víceúčelového hřiště při budově TAK Hellas na Horáckém náměstí. Prakticky dokončena je rekonstrukce Nového náměstí, a opravdu velkou radost mám z vytíženosti parku a celého prostoru na Palackého náměstí. Každodenní množství návštěvníků je pro naši čtvrť tou nejlepší vizitkou.

01 Slovo starosty vizualizace horacke namestiDalším veřejným prostranstvím čekajícím na rekonstrukci je park na Horáckém náměstí. Místo typické svými sportovišti a množstvím zeleně chceme ještě zatraktivnit. Bude vysazena nová zeleň včetně trvalkových záhonů, vyměníme lavičky a dokončíme opravy zpevněných ploch, které už to opravdu potřebují. Přibydou nová místa k posezení a také běžecký okruh s mlatovým povrchem. V září bude dokončen výběr dodavatele stavebních prací, na podzim by tak mohly být zahájeny práce v oblasti zeleně a s většinou prací včetně chodníků počítáme na jaře.

01 Slovo starosty foto 1

01 Slovo starosty foto 3Na závěr se ještě vraťme na Palackého náměstí. Po dlouhá léta od smrti řečkovického rodáka siláka a recesisty Franty Kocourka se jeho příznivci a kamarádi scházeli v areálu bývalého pivovaru. Letos 9. července se v rámci výročí třiceti let od jeho úmrtí mohli sejít jen o kousek vedle, a to v nově zrekonstruovaném parku při slavnostním odhalení památníku, který bude našeho řečkovického rodáka připomínat. František Kocman, Radek Rettegy, Miroslav Donutil, Frantovi řečtí přátelé, moderátor akce Jindra Eliáš a mnoho dalších Brňáků, kteří si Frantu Kocourka pamatují osobně, nebo alespoň znají dnes již značně vybroušené historky s ním spojené. Jsem rád, že jsem mohl svou troškou přispět k realizaci nápadu na umístění památníku. Pro každou čtvrť jsou totiž příběhy úspěšných rodáků tou nejlepší motivací pro současné generace. Přeji nám, abychom se chvilkami zkusili nebrat tak vážně a uměli si udělat legraci v každodenních situacích tak, jako to uměl třeba právě Franta Kocourek.

Marek Viskot
Váš starosta