19 ZŠ Novoměstská Přírodovědný program FotoPedagogové a žáci školní družiny ZŠ Brno, Novoměstská 21, již vědí, že Coco Chanel nemusí znamenat jen název světové značky parfému.
Měli jsme možnost se blíže seznámit s nejrozšířenější divoce žijící psovitou šelmou, liškou obecnou, symbolem moudrosti a lstivosti slyšícím na jméno Coco.
Coco vyrůstala od svých dvou týdnů v domácí péči u pěstouna, poté co byla lapena do pasti.
Obezřetnost a přirozená plachost Coco neopustila a byla zřejmá v každém jejím pohybu po tělocvičně.
Převládající celoroční potravu lišek tvoří myši a hraboši. Tím lišky pomáhají snižovat počty myší, které podhrabávají kořeny stromů, a přispívají tak k jejich usychání. Lišky si vydobyly pověst nelítostných zabijáků, na jejich obranu musíme říct, že lišky neloví plýtvavě. Veškerou kořist odnáší do svého revíru, kde ji zahrabávají do země na horší časy. Sbírají také hmyz a padliny, čímž plní důležitou funkci „zdravotní policie“.
Svým skrytým způsobem života, loveckým uměním a vysokou inteligencí lákají k širšímu poznání odborníky a milovníky přírody.
Zájem dětí o setkání s živou liškou byl obrovský, děti měly možnost si na rozloučenou Coco pohladit, jejich zážitek ze setkání se stal o to intenzivnějším.
Mgr. Pavlína Dubanská