08 Lit. chuťovky foto 2S Kouzelnou taškou? Každý čtvrtek!

Vážení a milí literární gurmáni,
Kouzelnou tašku jsme si pro vás vymyslely, abychom vám udělaly radost! Je to obyčejná plátěná taška, ovšem obsah je kouzelný. Vždy v ní najdete tři různé knihy na dané téma, třeba Romantika, Cestování, Tajemství, Psychothriller, Detektivka, a vy si podle své nálady danou tašku odnesete domů. A víte, co nás inspirovalo? Vzpomněly jsme si na výdejové okénko, kdy jste nemohli dovnitř do knihovny a knížky jsme vám nosily podle našeho výběru. Stačilo jen říct žánr, a dostaly se vám do rukou knihy autorů, po kterých byste sami třeba nesáhli. Vidíte, všechno zlé je na něco dobré, je fajn rozšířit si obzory, a třeba se zrovna trefíme do vašeho vkusu a nálady. Když budete chtít, rády vám přibalíme i tipy na čtení pro vaše děti nebo vnoučata, děti mají moc rády, když jim čte někdo dospělý. Tak tedy každý čtvrtek v listopadu a v prosinci – Kouzelná taška je tu pro vás.
Ke knížkám patří pěkná záložka. Opravdu byste nevěřili, čím vším jsou lidé schopni si založit, kde právě přestali číst. A co záložek jsme našly ve vrácených knihách! Hotové záložkové orgie. Dáváme je do krabice Ztrát a nálezů a čas od času je vystavíme, aby se mohly vrátit ke svým majitelům. Nepostrádáte svoji oblíbenou záložku? Až do konce listopadu si ji můžete zkusit najít mezi mnoha exponáty na nástěnce v půjčovně. Foto přikládáme.
Další fotky jsou z Pasování prvňáčků. Každý rok zveme všechny řečkovické prvňáčky na Pasování na rytíře knihovny, zveme také pana starostu Viskota a pana místostarostu Hrůzu, kteří děti opasují. Je to moc milé a je to sláva stát se rytířem knížek, chránit je a opatrovat. Každá motivace, aby děti více četly, je dobrá, a u prvňáčků je to setsakra důležité, vždyť oni mají veškerou lásku ke knihám a vlastnímu čtení teprve před sebou.
Občas se stane, že z dětí, které knížky a literaturu opravdu milují, vyroste opravdový talent, který sám dokáže napsat krásný příběh. S jedním takovým talentem se můžete seznámit na výstavě soutěžních prací projektu Jižní Morava čte. Soutěžní povídku napsal čtrnáctiletý chlapec – a je to něco naprosto mimořádného. S krásnými obrázky se soutěže zúčastnily i děti z mateřských a základních škol, všechny výtvory budou k vidění ve všech prostorách knihovny.
A ještě jedna pozvánka pro vás. Hrajte si s námi! Deskové, karetní, ale každopádně zábavné hry pro děti i dospělé. Kloboučku, hop!, Grand Prix – Auta, Zvířátkové hry, Deskové hry – Vyjmenovaná slova, Procvičujeme násobilku, Čtenářské kostky, Cestovní hry – Husa a Člověče, nezlob se a mnoho dalšího. Ve čtvrtek 11. 11. v době od 14 do 17 hodin si přijďte zahrát hry, které máme v našem fondu a v Lekotéce.


08 Lit. chuťovky foto 1A co patří k největším knižním hitům za poslední dobu?
Evžen a jeho bláznivý stromodům – Thibaut Rassat. Evžen je architekt a navrhuje budovy, které jsou neuvěřitelně rovné a uspořádané. Je velmi hrdý na své nejnovější dílo – obrovský dům s dokonale kolmými stěnami a okny. Jednoho dne ho překvapí, že v obývacím pokoji roste strom. Evžen místo toho, aby jej pokácel, studuje strom a žasne nad tím, jak jeho větve, kořeny, listy a kmen rostou v elegantních rozměrech. A Evžen najednou vidí přírodu zcela novým způsobem.
Kouzelníkova mapa – Mikki Lish. Druhá kniha série Hrabivý vrch. Hedy a Spencer jsou opět v domě na Hrabivém vrchu, který patří jejich dědečkovi, bývalému kouzelníkovi. Tady objeví podivnou živou mapu, a tak začne neobyčejný hon za pokladem.

Prokletý kraj – Michaela Klevisová. Jelení Horou se několikrát prohnaly dějiny plné nenávisti a zmaru. Vesnička ukrytá v pošumavských lesích dodnes není ideální místo k životu. Gerdu s dcerou k návratu sem přiměl jenom rozvod a nedostatek peněz. Z jednotvárnosti ji vytrhne až seznámení s Lindou, která tu pátrá po minulosti své rodiny. Vzápětí ale ve vesnici za podivných okolností někdo zemře a zločin oběma ženám pomůže odhalit staré tajemství, které nikdy nemělo vyjít na povrch.
Muž bez tváře – Peter May. Z Velké Británie do Bruselu cestují dva muži: novinář Neil Bannerman a Kale – profesionální vrah. Bannerman netuší, že se brzy ocitne uprostřed tragédie. Jeho hostitele, rovněž žurnalistu, najdou společně s britským ministrem mrtvé. Podle všeho se navzájem zastřelili. Novinářova autistická dcera Tania, která se během přestřelky schovávala v šatně, nakreslí mrazivý obrázek.
Žárlivost a jiné povídky – Jo Nesbo. Sbírka sedmi napínavých povídek od proslulého autora severské krimi. Nevěra se nevyplácí, a nakonec vždycky vyjde najevo. A když se vášeň proplete se žárlivostí, k pomstě zbývá už jen krůček. Dva stejní horolezci bojují o řeckou servírku. Taxikář nachází v šéfově autě náušnici své manželky. Žena letící z New Yorku do Londýna se kvůli manželově nevěře rozhodla spáchat sebevraždu.
Pro děti i pro dospělé, smích, pláč, napětí, to všechno pro vás máme. Stačí přijít a vybrat si. A nebo se nechat překvapit a přečíst si něco méně známého a neokoukaného. Moc se na vás těšíme.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova

08 Lit. chuťovky foto 3