Zadávání veřejných zakázek se řídí pravidly, které stanoví buď zákon, anebo si je stanoví každý zadavatel sám. O druhé variantě bude pojednávat tento článek, neboť na jednání Rady městské části v září letošního roku došlo ke změnám, které stojí za zmínku.

První změna znamená, že dodavatelé nemusejí při podávání nabídek předkládat doklady o své způsobilosti a kvalifikaci v originále či ověřené kopii. Na tuto změnu jsem dlouhodobě upozorňoval, neboť tento postup obzvláště v dnešní době elektronizace a možnosti vzdálených přístupů považuji za přežitek. Ostatně ani zákon takovou povinnost neukládá, resp. umožňuje dokládání dokumentů v prostých kopiích. Změna tedy bude znamenat, že dodavatelé nebudou muset vynakládat zbytečné náklady a čas na získávání originálů příslušných dokumentů a současně nebudou čelit riziku, že jejich nabídka bude vyloučena.

Druhou změnou, z mého pohledu velmi negativní, je upuštění od uveřejňování zakázek na webu městské části, a tudíž snahy o zajištění dostatečné „soutěže“ mezi dodavateli a publicity zadávacího řízení. Až do září letošního roku platilo, že veškeré veřejné zakázky na dodávky a služby (např. zpracování projektové dokumentace) v rozsahu předpokládané hodnoty 500 tis. Kč – 2 mil. Kč bez DPH bylo nutné uveřejnit na webových stránkách naší městské části. Stejná pravidla platila i pro veřejné zakázky na stavební práce v rozsahu předpokládané hodnoty 2–6 mil. Kč bez DPH. Od října toto již neplatí, tyto výzvy či veřejné zakázky zveřejňovány nebudou a budou zasílány pouze těm dodavatelům, o kterých rozhodne Rada městské části. Důvodem pro tuto změnu bylo také to, že uveřejňování zakázek na webu městské části nemělo příliš smysl a že nebylo příliš využíváno. Tento argument dle názoru autora článku nemůže obstát. Jednak takové nabídky byly podávány, a jednak, a to zejména – zrušením tohoto kroku dochází jednoznačně k rezignaci na možnost zapojení více dodavatelů tak, aby „soutěž“ mezi nimi proběhla v co nejširší míře právě z důvodu zajištění dostatečné publicity.

Ondřej Vít, člen zastupitelstva