12 Marša koncert fotoJe mnohaletým zvykem, že se ve Sboru Páně v Brně-Řečkovicích konají adventní, popř. vánoční koncerty, většinou spojené se jménem pana Zdeňka Plecha, sólisty opery Národního divadla v Praze a pedagoga JAMU. Pandemie COVID-19 nám však obrátila život naruby, takže minulý rok byla tato tradice přerušena. Jako autor tohoto článku nevím, jaká hygienická opatření budou v době konání letošního adventního koncertu platit. Vím ovšem, že díky očkování jsme mohli alespoň částečně navázat na činnost spolku „Verbum et musica“, který se snaží přinášet do naší městské části kvalitní a často výjimečné kulturní počiny.
I nyní proto přicházíme s pozvánkou. S pozvánkou na společné ztišení se u hudby a zpěvu, usebrání se a zbavení se stresu či obav, které přináší dnešní nevyzpytatelná doba. Přejeme si nabídnout vám alespoň na pár okamžiků příležitost vrátit se do normálního běhu života. Jsme proto velmi rádi, že můžeme v Řečkovicích představit sympatický Brněnský ekumenický sbor, založený „v r. 1986 několika zpěváky, kteří měli chuť zpívat ‚starou muziku‘. Tehdy nikdo z nich netušil, že stojí na začátku dnes již více než třicetileté společné práce, která se stala neoddělitelnou součástí života mnohých z nich. Sbor sdružuje zpěváky z různých křesťanských církví a v současné době je zaměřen zejména na interpretaci renesanční a barokní duchovní vokální tvorby. Usiluje o dobovou interpretaci i v tom smyslu, že vrací duchovní skladby do prostředí, do kterého byly původně určeny, totiž do křesťanské bohoslužby.“
Letošní koncert, nesoucí podtitul „Čtverý příchod Krista, adventní zamyšlení inspirované myšlenkami středověkého teologa Lukáše Pražského“, tedy potěší své posluchače interpretací harmonických adventních skladeb a písní z období renesance a baroka. Přijměte proto naše pozvání k prožití výjimečných okamžiků, při kterých tóny malebné hudby naplní lidská srdce tak potřebným pokojem a povedou nás společně vstříc radostnému vánočnímu času.
Koncert se bude konat dne 12. 12. 2021 v 17:00 hod. ve Sboru Páně, Vážného 6, Brno-Řečkovice.
Místa v liturgické síni je možno si rezervovat prostřednictvím e-mailové adresy nebo telefonicky na tel. čísle 776 032 149. Podrobnější a aktuální informace naleznete na webových stránkách www.verbumetmusica.com.
Vstupné je formou dobrovolného daru, jehož doporučená výše činí 100 Kč. Výtěžek koncertu bude věnován na podporu projektu „Centrum křesťanské kultury“.
V případě přísnějších hygienických opatření bude tento koncert přesunut do Husova sboru, Svatopluka Čecha 35a v Brně-Králově Poli. Prosím, sledujte proto webové stránky www.verbumetmusica.com.

Vratislav Jan Marša
farář CČSH
spolek Verbum et musica