PROSINEC 1921

Dne 3. prosince se narodil Bedřich Zelenka (+ 14. října 2011 Praha), český herec, satirik, humorista, scenárista a televizní dramaturg. Jeho synovcem je režisér a scenárista Petr Zelenka.

Dne 5. prosince se spousta obyvatel z Brna sešla u výlohy obchodního domu s nábytkem Česká Práce na Cejlu 18. Ve výloze byl předváděn živý medvěd Míša ze Sibiře. Chudák medvěd posloužil k propagaci prodeje losů, výhrou byla moderní kuchyně.

Dne 6. prosince byla v Londýně podepsána anglo-irská smlouva, která znamenala ukončení irské války za nezávislost. Válka začala 21. ledna 1919. Nyní vznikl Irský svobodný stát – nezávislá země se skládala z 26 hrabství na irském ostrově.

Dne 8. prosince rozhodla stálá komise pro stanovení úředních názvů při ministerstvu vnitra o přejmenování obce Cinsendorf u Brna na jméno Česká.

Dne 17. prosince proběhly v Brně středoškolské bruslařské závody. Soutěžilo se v rychlobruslení a krasobruslení. Jedním z účastníků byl i Jan Gajdoš (*27. 12. 1903 Brno - +19. 11. 1945 Brno), velký sportovec, účastník OH v Amsterodamu (1928) a Berlíně (1936), mistr světa v tělocviku. Dnes ho známe především jako účastníka odboje během ll. světové války. V lednu 1944 byl zatčen, konce války se dožil vážně nemocný, na následky vězení v listopadu 1945 zemřel.

Dne 18. prosince byla v Praze v Uměleckoprůmyslovém muzeu zahájena l. výstava československého uměleckého průmyslu. Trvala do března 1922. Byly zde vystaveny plastiky, sklo, keramika, šperky, koberce a nábytek. Součástí bylo i 14 vystavených interiérů od předních architektů té doby, např. Josefa Gočára, Jana Kotěry, Ladislava Machoňe, Pavla Janáka a dalších.

Velký den v historii fotbalového klubu Sparta byl 25. prosinec před 100 lety. Sparta před zraky 60 tisíců diváků porazila španělské mistry z Barcelony 3:2. A tak nad barcelonskou radnicí zavlála československá státní vlajka. Toho roku už Sparta porazila i Norimberk. Začala skvělá éra klubu, který neměl v prvních poválečných letech doma ani v Evropě konkurenci. V těchto letech se označuje jako “Železná Sparta”.

A co se dělo 31. prosince před 100 lety? Slavil se samozřejmě silvestr, vlastně tehdy to byl sylvestr. V brněnském Besedním domě se třeba sešli obchodní zástupci. Na slavnostním programu bylo i vystoupení umělců Národního divadla. A v Českém varieté (na dnešním Malinovského náměstí) mohlo obecenstvo zhlédnout vystoupení “Bratři James & F. Watt – živý akumulátor”. Jejich tělem prý procházelo 500 000 voltů.

Krásné svátky všem a v novém roce se třeba zase potkáme nad událostmi 100 let starými…

Zdrojem mi byl internet, internetové encyklopedie a dobové Lidové noviny.

Mgr. Dana Malíková