30 uklidme reckovice skautJiž několik let se na území celé republiky organizovaně mapují skládky a probíhá úklid za účasti několika tisíc dobrovolníků. Od roku 2014 nese tato akce název Ukliďme Česko. V Řečkovicích se letos také zapojilo několik skupin do úklidu veřejných prostranství.
Skauti z řečkovického střediska Duha se podobně jako v minulém roce pustili do úklidu okolí ulic Ladova, Kubova, Lacinova a méně přehledných úbočí, spojujících tyto ulice s parkovištěm u hřbitova.
Jako každý rok jsme učinili mnoho zajímavých či netradičních objevů, co vše jsou lidi schopni odhodit. V letošním roce patřili mezi kuriózní úlovky lavóry, vana, bazén a jakési fragmenty zbraně. Odpadu bylo tolik, že jsme ještě museli vyslat motorizovanou jednotku pro další pytle na odpad. Chtěl bych napsat, že úklid byl v těchto místech finální a na cestách a v jejich okolí již bude čisto, ale víme všichni jak to chodí. Například okolí hřbitova je vždy nevyčerpatelná studnice odpadu a svah podél stezek a zahrádek směrem vzůru od hřbitova je stále uklizen neúplně.

Tuto sobotu se nás sešlo více než v minulých letech, pomohli nám i členové místního Sokola a několik přátel a rodičů. V takovém počtu nám tedy nic nebránilo vytáhnout mechanizaci a zahradní náčiní. Společně se sokoly jsme se pokusili do zdárného konce dotáhnout vloni započatou práci na hřišti nad ulicí Prumperk. Hřiště je po zimním období pěkné a mohou je využívat jak sokoli, tak i skauti. Podobně jako v minulém roce bychom chtěli poprosit majitele psů, aby na hřišti nenechávali produkty trávícího traktu svých čtyřnohých přátel, moc nám to usnadní výchovnou a sportovní práci s dětmi.

Závěrem bych chtěl poděkovat pracovníkům oddělení životního prostředí za to, že naši městskou část zapojili do akce Ukliďme Česko, motivovali tak další skupiny k úklidu a poskytli nám ochranné pomůcky a pytle na odpad.

Ing. Jiří Libus
vedoucí skautského řečkovického střediska Duha