05 Lit. chuťovky PF 2022PF 2022 – stále s vámi

Vážení a milí literární gurmáni,
zdravíme vás v novém roce a doufáme, že jste zdrávi a v pořádku. Nic naplat, zdraví je největší prioritou a vše ostatní je podružné. Také doufáme, že k vašemu psychickému zdraví velmi přispěje relax u dobré četby – a o to se vám zaručeně postaráme. V prosincových Kouzelných taškách, tedy taškách, v nichž byly knížky podle našeho výběru a pro vás byly překvapením, jste jistě objevili nové či méně známé autory, kteří také stojí za pozornost. Na tyto balíčky s překvapením přijde řada zase v březnu – Měsíci čtenářů.
Až do konce ledna pokračuje soutěž pro děti Čtyřlístek ve vaší knihovně. Děti luští křížovky, řeší rébusy a my rozdáváme papírové vystřihovánky čtyřlístkovských modelů. Pokud model s dětmi postavíte, vyfotíte a pošlete nám a do redakce Čtyřlístku, můžete se zúčastnit losování o hezké ceny. U nás je malá, drobná odměna jistá. Podívejte se na pár fotografií dětí, které si již modely postavily.
V loňském roce jsme dvakrát křtili s panem starostou knížky, které jsme zakoupily z daru naší městské části. Zde je výběr titulů, o které je největší zájem.
Kouzelné čtení jsou interaktivní knížky pro děti, které mluví a zpívají s pomocí ALBI tužky. Hodně rodin už má tuto úžasnou pomůcku doma, ale je zbytečné si všechny knížky kupovat, když si je můžete u nás půjčit. K dispozici máme Angličtinu, Lidové říkanky, Zpívánky 1, Lesní zvířátka, Atlas světa, Když myšky šeptají, Dopravní prostředky a Vesmír. Ti z vás, kteří ALBI tužku neznají, mají možnost se na ni přijít podívat a my jim vše ukážeme a vysvětlíme.
Pro děti máme i další poklady. A jako Antarktida: pohled z druhé strany Davida Böhma. Krásně ilustrovaná knížka o ledovém světadílu. Aport, Fousku! Ester Staré. Páníček Láďa venčí svého psa Fouska. Věří, že jeho mazlíček dokáže najít a přinést hozený klacík. Fousek ovšem nachází jiné poklady. Fiškus a vánoční skřítek Svena Nordqvista. Vánoce se blíží a Fiškus si ze všeho nejvíc přeje spatřit vánočního skřítka. Děda Pettson se rozhodne jeho přání splnit, a tak se pustí do výroby mechanického skřítka. Jirka a loď času Lucy Hawkingové. Jirka a jeho věrný robot Boltzmann se vrací na svou domovskou planetu Zemi. Když ale přistanou, zjistí, že něco je špatně. Všude kolem nich je jen nehostinná pustina, Jirkovo rodné město Liškov je pryč a kolem se potulují prapodivní roboti. Co se to stalo se starým světem? A dá se vše ještě vůbec napravit? Papuchalk Petr a Nejkrásnější místo na světě Petra Horáčka. Dvě nádherné knihy světoznámého ilustrátora. Poněkud zvláštní kůň Fridy Nilssonové. Hedvika si ze všeho nejvíc přeje mít vlastního koně. Její domácí mazlíček má také čtyři kopyta, ale je to jen oslík, tak si Hedvika radši vymyslí nového souseda, který vlastní tři bělouše. Rázem se z ní stane nejoblíbenější holčička ze třídy, ale postupně se víc a víc zamotává do svých výmyslů. Dva díly Profesora Astrokocoura – Hranice vesmíru a Křížem krážem lidským tělem Dominica Wallimana a Bena Newmana. Ptačí sněm Petra Síse. Nejnovější kniha mezinárodně uznávaného tvůrce pro děti a mládež, výtvarníka, grafika a spisovatele je inspirována starým perským eposem. Symbolický příběh vypráví o putování ptáků, kteří se rozhodnou najít svého pravého krále. Špekáčkova psí akademie Gilla Lewise. Seznámíte se s partou štěňat, která se učí, jak se stát pracovním psem. Jako první se představí fenka německého ovčáka Švestka, která si přeje stát se policejním psem. Zapadákov – komiksový gamebook autora Shukyho. Při své cestě pustinou Divokého západu jsi narazil na Zapadákov, město se šesti polorozpadlými budovami. Podaří se ti vypracovat se ze zelenáče na ostříleného starostu? Čeká tě spousta práce: budování města, rozpočet, zajišťování dostatku potravin, lákání nových obyvatel, ale také přestřelky s bandity nebo hazardní hry. Ve městě i v jeho okolí narazíš na řadu vedlejších dobrodružství a také na hádanky a šifry.

05 Lit. chuťovky foto 1

To bylo pár tipů pro děti a teď pár tipů pro dospělé. 100 nejhezčích výletů po Česku a Slovensku – pěšky, na kole, lodí a na lyžích Jana Hocka. Do posledních sil – tři dokumentární povídky z konce protektorátu Miloše Doležala. Tři díly série Naslouchač Petry Stehlíkové – Naslouchač, Faja a Nasterea. Jízda v levém pruhu – rozhovor s Jožinem Valentou Marka Váchy. Jižní stezka – Českem od východu k západu Jana Hocka. Kirke Madeline Millerové. V paláci boha slunce Helia, nejmocnějšího z Titánů, se narodí dcera. Malou Kirké všichni považují za nedochůdče: na první pohled nevládne zřejmou mocí jako její otec ani zlomyslnou krásou jako její matka. Teprve když se pokusí zahnat samotu mezi smrtelníky, zjistí, že přece jen dostala do vínku jisté nadání – čarodějnou moc, jež jí dovoluje měnit sokyně v příšery a postavit se samotným bohům. Lolita Vladimira Nabokova. Světový román, který nám ve fondu chyběl. Měsíční tygr Penelope Livelyové. Claudia Hamptonová píše na pozadí bouřlivých dějin světa dějiny svého pohnutého života. Bez chronologie, ve střípcích vzpomínek skládá mozaiku událostí a vztahů. Olga Bernharda Schlinka. Olga, která pochází z nuzných poměrů, je po smrti rodičů odměřeně vychovávána babičkou. Ctižádostivá Olga však toto období bez velké újmy přežije a poté si splní velký sen: stane se učitelkou. Problémy nastanou ve chvíli, kdy se zamiluje do syna továrníka a velkostatkáře Herberta. Spolubydlící Beth O'Learyové. Romantický příběh ze současnosti o ženě a muži, kteří sdílejí manželskou postel v jednom malém bytě, ale ještě nikdy se nesetkali. Redaktorka Tiffy potřebuje rychle levné bydlení. Ošetřovatel Leon žije v bytě s jednou postelí, chodí na noční a potřebuje peníze. Jejich přátelé si myslí, že jsou šílení, ale jde o dokonalé řešení. Tiffy a Leon se sice nepotkávají, ale začnou spolu navazovat vztah prostřednictvím vzkazů na lístečcích. A jejich řádky jsou čím dál víc osobnější.
Je toho hodně, ale zdaleka to není všechno. Rády vás přivítáme a nabídneme i další perfektní čtení přesně vám na míru. Máme na to celý další rok, který snad již bude klidnější. A v únorovém čísle vám napíšeme, jak jsme se díky vaší obrovské účasti umístili mezi ostatními pobočkami. Průběžné výsledky napovídají, že to bude opět skvělé a možná i mimořádné. Přejeme krásný celý rok a opatrujte se, myslíme na vás. Brzy na viděnou.

Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova

05 Lit. chuťovky foto 2