Stoleté výročí slavného Brňáka

Vážení a milí literární gurmáni,
moc vás zdravíme a doufáme, že jste zdrávi a v pořádku. Tak jsme myslely, že vás v tomto únorovém čísle seznámíme s výsledky za loňský rok, a porovnáme si tak, jak si stojíme mezi ostatními pobočkami. V době uzávěrky tohoto čísla jsme ale výsledky ještě neměly, tak to počká na březen. Však víme a tušíme, že jste si vedli skvěle, každý den vaše návštěvy předčily naše očekávání, tak to pak jen uvidíme černé na bílém. Hlavně víme, že se za těmi čísly skrývají osudy a životy vás, našich čtenářů. Nálady se během roku střídaly jako na houpačce podle toho, jaké zprávy jste nám přinesli. Je nám moc smutno, že nás několik z vás navždy opustilo, a bylo to prakticky ze dne na den, a naopak hodně malých potenciálních čtenáříčků zase přibylo, prostě koloběh života, smutné i radostné zároveň. A tak se to sešlo třeba v jeden den, jednoho našeho stálého, velmi milého a hodného čtenáře přišel jeho syn odhlásit, a o chvíli později k nám přišla jedna maminka se svými dvěma synky ukázat miminko s krásným jménem. Bereme to jako symbol, jako naději, že ten letošní rok nemusí být andělský, stačí, když bude lepší jak ten loňský.
Přijďte si za námi popovídat, přijďte za odpočinkem i za poznáním. Nabízíme pestrou škálu knih pro děti i dospělé, stačí si vybrat. Dětem jsou určeny: Lili Větroplaška: Srnečka ve sněhu / Tanya Stewnerová. Osmá kniha série Lili Větroplaška. Lili vyrazí s rodinou, kamarádem Lukášem a jeho rodiči na zimní dovolenou do Alp. Nastěhují se do útulné horské chaty a v zasněženém lese si užívají prázdniny. Jenže pak se do údolí zřítí lavina. Při pátrání po zraněných zvířátkách najde Lili opuštěnou srnečku. Dokáže Lili srnečce pomoct?
Mám v posteli mrože / Ciara Flood. Jáchym dostal novou parádní postel, ale nemůže si do ní jít lehnout, protože v ní už leží obrovský mrož! A chudák ne a ne zabrat, ačkoli se Jáchym snaží ze všech sil, aby panu mrožovi udělal pohodlí. Rodiče ztrácejí trpělivost, protože je dávno po večerce. Takže když Jáchym přijde s tím, jestli by si mrože nevzali k sobě do ložnice a že on si pak půjde opravdu lehnout, souhlasí. Ale možná, že si Jáchym tak úplně nevymýšlel.
Nicky & Věra: příběh Nicholase Wintona a jeho dětí / Petr Sís. Petr Sís vypráví skutečný příběh o holocaustu, který by neměl být zapomenut. Mladý Angličan Nicholas Winton se v roce 1939 podílel na záchraně 669 židovských dětí. Z Prahy se mu podařilo vypravit osm vlaků do Londýna, v jednom z nich docestovala k náhradní rodině i Věra Gissingová... Vizuálně působivá autorská kniha o odvaze a slušnosti, inspirativní i pro dnešní dobu.
Písně pralesa, hor a moří / Kate Dargaw. Tchaj-wan je domovem domorodých kmenů melanésko-polynéského původu, jejichž kultura vyrůstá v těsném sepětí s místní přírodou. Bohatě ilustrovaná kniha dává ve třech příbězích nahlédnout do ústní tradice těchto kmenů, zavede až ke kořenům tchajwanské domorodé kultury.
Moldánkovské věže. II., Poklad Zlaté lebky / napsal a nakreslil Chris Priestley. Druhá kniha série Moldánkovské věže. Zdánlivě nudné Moldánkovské věže se opět stávají dějištěm záhad, napínavých pátrání a nemilosrdných slovních soubojů. Zdejší škola pro ne právě bystré syny ne právě bohatých rodičů je na mizině a hrozí jí zánik. Nemohl by ale situaci zachránit poklad piráta Zelenovouse, který kdysi sloužil v rodinném sídle Moldánků, později přeměněném na školu? Kde je ale poklad zakopán? Podaří se ho Rosolovi a Piškotovi najít?
Vánoční prasátko / J. K. Rowlingová. Kuba a jeho plyšové prasátko Pašík se od sebe nehnou ani na krok – to se ale změní jednoho Štědrého večera, kdy Kuba o Pašíka přijde. Je zoufalý a potřeboval by zázrak, aby svoji milovanou hračku našel. A protože jsou Vánoce, takový zázrak se skutečně stane. Vánoční prasátko, náhrada za nezvěstného Pašíka, zničehonic ožije a vymyslí odvážný plán.


Strašidelné Brno / Arnošt Goldflam. Když se do brněnských ulic a uliček začne vkrádat tma, probouzejí se strašidla i staré legendy. Skoro každá zdejší památka nebo místo mají své děsivé příběhy. Jaká tajemství skrývá orloj na náměstí Svobody, park v Lužánkách nebo Kapucínský klášter?
Z dětské naučné literatury vybíráme krásně ilustrovaný Severní pól; Jižní pól Michaela Brighta a Nice Jonese a Einstein: kvantové salto Jordiho Bayarriho.
Dospělým jsou určeny tyto tipy: Spasitel Andyho Weira. Ryland Grace zůstal jako jediný přeživší na zoufalé misi poslední naděje. Pokud selže, lidstvo zanikne. Je tu však drobný háček – Ryland to neví. Nedokáže si vybavit ani své jméno, natož že má nějaký úkol a ani jak ho asi tak splní.
Cizinky ve vlaku Lisy Unger. Selena Murphyová je na cestě z práce, když její vlak zničehonic zastaví. Při čekání se dá do řeči s krásnou neznámou ženou, která sedí vedle ní. Dotyčná se představí jako Martha a svěří se, že je uvězněná ve vztahu se svým nadřízeným. Selena své nové známé naopak poví, že podezírá manžela z milostného poměru s jejich chůvou. Když Selena konečně dorazí do své stanice, myslí si, že záhadnou cizinku už nikdy neuvidí. O pár dní později však chůva rodiny Murphyových zmizí.
Diktátorova Múza? Nigel Farndale. Román inspirovaný událostmi z Berlína roku 1933. Chystá se olympiáda a filmařka Leni Riefenstahlová je pověřena Hitlerem, aby celou událost zvěčnila jako film. Leni musí čelit politickému nátlaku i vlastním touhám, aby zůstala profesionální.
Holka se sílícím hlasem: Abi Daré. Adunni je čtrnáctiletá nigerijská dívka, která ví, co chce: vzdělání. Matka jí prozradila, že vzdělání je jediný způsob, jak získat sílící hlas - schopnost mluvit sama za sebe a rozhodovat o své budoucnosti. Místo toho ji však otec prodá a Adunni se stane třetí manželkou místního taxikáře.
Mé lži Heather Gudenkauf. Před pětadvaceti lety se v jeskyních poblíž městečka v Iowě našlo tělo šestnáctileté Eve Knoxové. Objevily ho tam její kamarádka Maggie a její sestra Nola. Podezřelých bylo hned několik, včetně Evina přítele Nicka, ale bez dostatečných důkazů byl případ odložen. Po více než dvě desetiletí Evina smrt a ta strašlivá noc Maggie pronásledují. Pracuje v Grottu jako policejní inspektorka a je v sedmém měsíci těhotenství, když se objeví nový důkaz a případ je znovu otevřen.
Ztracená sestra Lucindy Riley. Sedmá kniha série Sedm sester. Prohledaly celý svět, aby ji našly. Ale co když se nechce nechat najít? Šest sester D´Apliese se už vydalo na svou pouť za vlastními kořeny a objevilo své biologické rodiny. I rok po smrti jejich adoptivního otce však stále zůstává nezodpovězená otázka, kdo a kde je mytická ztracená sedmá sestra?
Létáte rádi? A zajímá vás zákulisí letiště a postřehy pilotů? Pak je vám určena knížka Davida Hecla Mluví k vám kapitán. O přírodě a jejích tajemstvích se dozvíte v knize Návrat čmeláků Daveho Goulsona.
Odpočinek i poznání můžete zažít i na našich akcích pro veřejnost. Letos si připomínáme 100. výročí narození slavného brněnského básníka Jana Skácela, a proto se mu v únoru budeme věnovat. V pátek 25. 2. v 17 hodin je na programu Zpívající sochař uvádí: Setkání s poezií Jana Skácela. Jedná se o autorské představení sochaře Patrika Vlčka v rámci jeho projektu Král, básník a sochař, zaměřeného na propojování souvislostí přes sochařskou, výtvarnou, hudební a literární tvorbu s historickými skutečnostmi, s krajinou, ekologií a společenskými vědami.
Po celý únor si můžete prohlédnout výstavu Jan Skácel v básních a obrazech. Verše, texty a ilustrace z knih Jana Skácela vás opravdu pohladí po duši. Přijďte se pokochat krásným slovem a obrazy, které budí fantazii. Přijďte za námi, máme vás rády.

Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova