Vybíráte základní školu pro své dítě? Chcete se dozvědět více informací o naší škole? Přečtěte si následující článek a využijte naší nabídky akcí, které jsme právě pro Vás připravili.

Na prvním stupni se snažíme ve všech předmětech o budování schémat. Víme, že děti vědí i to, co se ve škole neučily. Mnoho vědomostí, zkušeností a dovedností získaly ve svých rodinách, přirozenou manipulací během života, pobytem v přírodě. Již v útlém věku mají vytvořená schémata ve své hlavě. Ve škole pak tato schémata posilujeme, napojujeme je na sebe a vyvozujeme z nich konkrétní úsudky. Stavíme na přirozené konkrétní zkušenosti, ze které si každé dítě dokáže udělat obecný závěr.
Učíme se opakovanou návštěvou známých prostředí. V českém jazyce jde například o dělení hlásek, slovní druhy, shodu podmětu s přísudkem. V matematice je to numerace v různých číselných oborech, počítání v součtových trojúhelnících, násobilkových obdélnících. V prvouce a přírodovědě jsou to jednotlivé ekosystémy. Ve vlastivědě časové úseky našich dějin. Během roku se naučíme mnoho nových poznatků a neustále se k nim vracíme. Jde o učení ve spirále. Opakovaným návratem k prostředí pak dochází k postupnému zpřesňování a prohlubování znalostí, poznatků
a pojmů. To vše děti motivuje k dalším experimentům.
Informace nepředáváme samostatně, ale vždy jsou uloženy ve známém schématu, které si dítě kdykoli vybaví. Nic od sebe neodtrháváme a zapojujeme různé strategie řešení. Dítě si pak samo vybere, co mu lépe vyhovuje a je mu přirozenější.
Podporujeme samostatné uvažování dětí a učíme je argumentovat, diskutovat a vyhodnocovat. Děti potom samy vědí, co je pro ně správné, respektují druhého a umí se rozhodovat. Dokonce statečně nesou i důsledky svého konání.
Stavíme na vnitřní motivaci, ne na nucení zvenčí. Děti přichází na řešení úkolů díky své vlastní snaze. Neokrádáme je o radost z vlastního úspěchu. Díky pozitivní atmosféře ve třídách se tak kolegiálně tleská všem.
Víme, že vlastní poznatek má větší váhu než ten převzatý. Jako učitelé býváme během výuky průvodci a moderátory diskusí nad problémem. Každý den pracujeme s chybou, víme, že chyba je naše kamarádka, máme ji rádi, pomáhá nám a vůbec se jí nebojíme. Analýza chyby vede k hlubší zkušenosti, díky které si děti daleko lépe pamatují dané poznatky. Chyby využíváme jako prostředek k učení. Podporujeme děti, aby si chyby našly samy, a učíme je vysvětlovat, proč chybu udělaly. Vzájemná důvěra mezi dítětem a učitelem pak podporuje radost z odvedené práce.
Během výuky si klademe přiměřené výzvy, pro každého individuálně podle jeho potřeb. Zadáváme takové úkoly, abychom děti neustále motivovali. Často pracujeme ve skupinkách, dvojicích. Každé dítě dokáže říci, jak se mu ve skupině pracovalo, na co s kamarády přišlo a k jakému závěru společně došli.
Jako třídní učitelé si s dětmi povídáme v ranním kruhu o tom, jak se mají, s čím do školy přicházejí, na co se těší. Zároveň si řekneme plán dne, zamyslíme se nad týdenním plánem učiva. Co se nám daří, nedaří, čemu rozumíme, co nechápeme a vymýšlíme strategie, jak jednotlivé výzvy během dne zvládneme. Děti si navzájem pomáhají a sdílí radost ze svých objevů a úspěchů.
Zajímá Vás, jak na tento způsob výuky navazujeme na druhém stupni naší školy? Připravili jsme pro Vás nové číslo našeho školního zpravodaje Horáček, kde se mimo jiné věnujeme také stylu výuky na druhém stupni naší školy. Přečíst si jej můžete na našem webu zshoracke.org.

Za kolektiv učitelů ZŠ Horácké náměstí Mgr. Petra Mendlová