13 Sbírka Vodící pes fotoVidět na cestu se může většině z nás jevit jako zcela samozřejmá věc. Není tomu ale tak.

Ne všichni tímto smyslem plně vládneme, a pak přichází na scénu řada kompenzačních pomůcek, mezi které se řadí i vodicí psi. Tito speciálně cvičení chlupáči dokáží svého pánečka provést bez úhony městem, do práce i do obchodu, zastaví u přechodu, označí schody i dveře, dokonce najdou volné místo k sezení.
A právě péčí o takto znevýhodněné spoluobčany, kteří pro svůj každodenní život využívají zvláštní pomůcky – vodicí psy se zabývá spolek VODICÍ PES, z. s. Ve spolupráci s brněnskou Školou pro výcvik vodicích psů, s. r. o. se podílí na řadě aktivit souvisejících se zdokonalováním práce dvojice člověk a jeho vodicí pes tak, aby jim to společně co nejlépe šlapalo. Péče o klienta pak trvá po celou dobu aktivní služby psa.
Spolek VODICÍ PES, z. s. je nestátní neziskovou organizací, tzn. že veškerá činnost je financována z dotací, grantů, příspěvků od sponzorů i drobných dárců. Finanční dary lze zasílat na transparentní účet 1833008001/5500 nebo formou DMS na číslo: 87 777 ve tvaru:
DMS VODICIPES 30
DMS VODICÍPES 60
DMS VODICIPES 90
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč. Vodicí psi obdrží 29, 59 nebo 89 Kč, službu DMS provozuje Fórum dárců. Přispět můžete také vhozením volných peněz do pokladničky veřejné sbírky (více na www.vycvikvodicichpsu.cz).
Jedna z takových pokladniček je umístěna i v ordinaci Veteriny Řečkovice u MVDr. Michala Neradílka a MVDr. Nadi Hrdinové, ul. Terezy Novákové 30, Brno – Řečkovice. Nedávno jsme pokladničku rozpečeťovali a za částku 6 958 Kč všem dobrovolným přispěvatelům DĚKUJEME!
Peníze poslouží na úhradu nákladů na výcvik malé psí slečny plemene labradorský retrívr – budoucího vodicího psa – Charlotte.
Naděžda Šašková a spolek VODICÍ PES, z. s.