26 Sportovec roku foto 1V pátek 18. 3. 2022 bylo po dvouleté „koronavirové“ přestávce v hlavním sále místní radnice osobně ohodnoceno v tradiční anketě Sportovec roku naší městské části celkem 9 sportovců a nově 4 nejlepší na medailových pozicích, 3 trenéři, 3 družstva a 3 funkcionáři a také Jan Bartoněk in memoriam za celoživotní přínos sokolskému hnutí. Tyto sportovce členové komise sportu vybrali k ocenění z 30 nominací jak od sportovních subjektů provozujících činnost ve zdejší MČ, tak od jednotlivců působících jinde, ale s trvalým bydlištěm v Řečkovicích či Mokré Hoře.

Slavnostní zahájení provedl hlavní organizátor a moderátor akce Richard Foltýn a starosta MČ Marek Viskot. Oba zmiňovaní předávali také ceny spolu se sportovní osobností Eliškou Březinovou – úspěšnou brněnskou krasobruslařskou, účastnicí letošních OH v Pekingu (20. místo) a několikanásobnou mistryní republiky.

Absolutním vítězem a nejlepším sportovcem Řečkovic a Mokré Hory za rok 2021 byl vyhlášen krasojezdec Sokola Řečkovice Jakub Mašek (4. místo na MS jednotlivců i dvojic v kategorii Elite, Král sálové cyklistiky ČR pro rok 2021), druhé místo obsadila sedmnáctiletá řečkovická basketbalistka, hrající za KP Brno, Dominica Hynková (6. místo na MS U19 v Maďarsku, 3. místo na evropských hrách U20, 2. místo v Českém poháru žen, účastnice základní skupiny EuroCupu women), na děleném třetím místě se shodným počtem hlasů skončil řečkovický triatlonista Lukáš Kočař (4. místo na MS a 5. místo na ME v cross triatlonu, 7. místo na ME ve středním triatlonu) a v současné době v Praze trénující rodačka z Řečkovic kajakářka Gabriela Satková (3. místo na MS ve slalomu C1 žen, 1. místo v závodě týmů na MS U23 ve Slovinsku a na MS v Bratislavě).

Vítězem v kategorii Trenér roku byla vyhlášena trenérka aerobiku pro děti i dospělé Petra Kopecká ze Sokola Řečkovice, která v minulém roce rozšířila cvičení i pro nejmenší děti ve věku od 1 do 3 let, Funkcionářem roku se stala za celoživotní přínos pro Orel Řečkovice nedávná jubilantka Milena Bořecká a Družstvem roku byli vyhlášeni zápasníci TAK Hellas Brno, působící na ZŠ Horácké náměstí, zejména za 2. místo v 1. české lize ve volném stylu.

V příjemném pátečním odpoledni se předalo celkem 23 pamětních plaket i sladkých dárků, 15 poukázek na volnočasové aktivity, věnovaných společností Starez sport, a většina přítomných si nenechala ujít ani následné společenské setkání, spojené s menším občerstvením, ve vedlejším Sále Jana Hrušky.

 

26 Sportovec roku foto 2 Přehled všech oceněných:

Sportovec roku: 1. Jakub Mašek sálová cyklistika TJ Sokol Řečkovice, 2. Dominica Hynková basketbal KP Brno, 3.-4. Gabriela Satková kanoistika VSC Victoria Praha, 3-4  Lukáš Kočař triatlon Brno triatlon team

Družstvo: 1. Team mužů TAK Hellas Brno, 2 Elévové-florbal Orel Řečkovice, 3 Mladší přípravka „A“ U9 SK Řečkovice

Trenér: 1. Petra Kopecká TJ Sokol Řečkovice, 2 Radek Máša SK Řečkovice, 3 Lukáš Másilko Orel Řečkovice

Funkcionář: 1. Milena Bořecká Orel Řečkovice, 2 Petra Skalická TAK Hellas Brno, 3 Josef Olša SK Řečkovice, Jan Bartoněk in memoriam TJ Sokol Řečkovice

 

Richard Foltýn

předseda komise sportu RMČ, člen Zastupitelstva Brno-Řečkovice a Mokrá Hora