Dáme na vás, pojem, pod kterým si lidé vybaví participativní rozpočet města Brna. Nyní je však Dáme na vás zastřešující název, obsahující již druhý nástroj participace, jenž umožňuje širší zapojení obyvatel do rozvoje města. Tímto nástrojem jsou tzv. občanské návrhy.

Občanské návrhy Dáme na vás jsou další možností, jak mohou lidé ovlivnit život v Brně a zapojit se do správy a řízení města. Na rozdíl od participativního rozpočtu je možné mezi takové návrhy řadit např. návrhy bez konkrétní finanční částky, projektové dokumentace, návrhy regulativního charakteru anebo ideové podněty bez vazby na konkrétní místo či rozsah realizace. Co je však potřeba při navrhování dodržet, je to, aby se jednalo o návrhy veřejně prospěšné, aby směřovaly do samostatné působnosti města a aby nepropagovaly produkty, služby, činnosti či stanoviska subjektů komerčního nebo nekomerčního charakteru, a to ani náboženského či politického.
Návrhy může, stejně jako v participativním rozpočtu, podávat kdokoliv, není nutné mít trvalé bydliště v Brně. Navrhování probíhá elektronicky prostřednictvím jednoduchého formuláře na webových stránkách, případně osobně na kontaktních místech. Vhodné návrhy, tedy návrhy, které projdou formální kontrolou, budou zveřejněny v galerii návrhů. Zde budou moci občané města Brna, tedy občané s trvalým bydlištěm v Brně starší 18 let, za pomoci full účtu na Brno iD udělovat kladné či záporné hlasy návrhům, ke kterým se chtějí vyjádřit. Po dosažení hranice 10 000 podporujících bude návrh předložen vedení města, konkrétně Radě města Brna, k projednání.
V plánu je také třetí nástroj participace, a to tzv. městské ankety. Zde se budou moci lidé vyjadřovat k aktuálním otázkám, jako byly v minulosti např. ankety na název parníku, nového parku a mnohé další, na které by vedení města rádo znalo názory veřejnosti.

Ing. Linda Seitlerová

Dáme na vás
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.