Druhá středa v měsíci květnu (tedy 11. 5. 2016) bude i letos dnem, kdy bude pořádat Liga proti rakovině veřejnou sbírku na podporu projektů pomáhajících s výzkumem i přímou léčbou této nemoci. V České republice je rakovina po kardiovaskulárních chorobách druhou nejčastější příčinou úmrtí, a bohužel také v evropském i celosvětovém měřítku jsme jednou z nejhorších zemí.
Není proto divu, že již před mnoha lety byla založena Liga proti rakovině, a letošní celonárodní sbírka je jubilejní dvacátá. Její zaměření je na rakovinu prsu u žen a překvapivě i u mužů. Liga má velké množství partnerů a spolupracovníků. Jedněmi z nich jsou členové a příznivci KDU-ČSL, kteří v ulicích pomáhají s prodejem umělých kytiček. U nás v Řečkovicích se proto opět objeví naši dobrovolníci ve žlutých trikotech. Jsem přesvědčen, že po několika předchozích ročnících již není třeba tuto akci blíže představovat. O jejím konání informují téměř všechny sdělovací prostředky a na internetu stačí zadat Český den proti rakovině 2016.
Opět je podmínkou prodávajícího mít u sebe průkaz s číslem opravňující k prodeji, které musí korespondovat s číslem výběrčího vaku na peníze. Dalšími podmínkami jsou věk nad 18 let a občanský průkaz. Mladší, než je tato věková hranice, mohou prodávat jen s doprovodem dospělého. Prodejní místa se ani letos nemění, v minulosti se osvědčila. To znamená, že budeme na trase od konečné tramvaje po Palackého náměstí, dále u obchodního střediska Vysočina, kolem pošty a v sídlišti nad Gymnáziem T. Novákové. Pokud bude ještě více ochotných, naleznete nás i jinde.
Letošní tým prodejců by měli tvořit Petr a Kateřina Roháčkovi, Petr Prokš, Karolína Kolářová, Kateřina Svobodová, Jiří Prchal a Ivan Koláčný.
Chceme vám již předem vyjádřit upřímný dík za všechny příspěvky i slova podpory.

Za tým dobrovolníků
Jiří Prchal