30 U3V fotoJak lépe využít volný čas než opět zasednout do školních lavic? Masarykova univerzita nabízí studijní programy pro seniory v rámci Univerzity třetího věku. Seniorské vzdělávání každoročně získává na popularitě a Univerzita třetího věku Masarykovy univerzity patří frekvencí kurzů a počtem studentů k těm největším v ČR. Fungování U3V MU nepřerušila ani pandemie, kdy byly přednášky a kurzy organizovány online.
Studium na U3V MU udržuje paměť v neustálé aktivitě. Jednotlivé přednášky přináší seniorům zajímavé informace a zároveň je obohacují o nové poznatky z řady rozmanitých oborů. Výuka umožňuje setkání se špičkovými odborníky z nejrůznějších pracovišť Masarykovy univerzity, ať už se jedná o lékaře, pedagogy, vědce či právníky. Na přednáškách je možné navázat nová přátelství s vrstevníky podobného smýšlení a zájmů.
Základem nabídky U3V MU jsou dlouhodobé kurzy. Pro akademický rok 2022/2023 je připravena pestrá nabídka, ze které si vybere každý. Přihlásit se můžete do tříletého Všeobecně zaměřeného kurzu, který je určen všem, kdo mají zájem o všeobecný přehled, jelikož je připravován ve spolupráci se všemi deseti fakultami MU. Obdivovatele umění jistě nadchne tříletý kurz Umělecká díla a podoby jejich uměleckohistorického vysvětlení, který je pořádán ve spolupráci se Seminářem dějin umění FF MU a bude se zabývat uměleckými díly, která vznikla od raného novověku až po současnost. Oba tříleté kurzy jsou zakončeny slavnostní promocí, na níž účastníci obdrží osvědčení o absolvování kurzu. Dále je možné se přihlásit do jednoletých kurzů, kterými jsou Kulturní dědictví a památková péče na Moravě, jenž je pořádán ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, a také kurz Univerzita třetího věku a Moravské zemské muzeum.
Nad rámec základního programu jsou nabízeny také tematicky zaměřené tzv. krátkodobé kurzy. Pro ty, kteří mají zájem se dále vzdělávat či účastnit se zajímavých aktivit a přednášek, připravujeme jazykové a pohybové kurzy, sborový zpěv, kreativní dílny, kurzy s tematikou archeologie, kyberbezpečnosti, astronomie, cestování a mnoho dalších. Nechybí také nejrůznější exkurze, koncerty a mimořádné přednášky.
Výuka na Univerzitě třetího věku MU probíhá zpravidla jednou za 14 dní, a to v období od října do května. Jednotlivé přednášky trvají 90 minut. Vzdělávání je bezplatné, každoročně se hradí pouze zápisné, které pro tento akademický rok činí 800 Kč.
Přihlášky ke studiu budeme přijímat od 2. května do 30. června 2022, a to elektronicky nebo osobně v kanceláři U3V MU (Komenského nám. 2, Brno). Další informace a podrobnosti o nabízených kurzech naleznete na www.u3v.muni.cz.

Kolektiv U3V MU