25 Povídání se spisovatelem fotoPozvání do naší školní družiny k povídání o knížkách přijal spisovatel pan Jiří Šandera, který pochází z nedalekých Milonic, kousek od Brna.
Na návštěvu autora dětských knížek a příběhů jsme se s dětmi připravovali již od ledna. V Knihovně J. Mahena jsme si půjčili jeho knihy a dětem z nich pravidelně po obědě předčítali. Malí posluchači se tak pomalu seznamovali s hlavními hrdiny knih a jejich dobrodružstvími. Své prožitky výtvarně ztvárnili a my jsme jejich dílka vystavili v prostorách školy.
Autor dětských příběhů si s dětmi povídal nejen o svých knihách, ale i o tom, jak se kniha dělá, co vše je potřeba udělat, než se dostane do rukou čtenářů.
Děti dostaly prostor pro své otázky a nejvíce je zajímalo, kterou knihou začalo autorovo psaní, co pro něj bylo impulzem, kam chodí na náměty svých knih, co pro ně chystá nového. Otázek bylo mnoho a pan Šandera rád všechny zvídavé otázky malým posluchačům zodpovídal a vysvětloval. Na otázku dětí, proč píše, nám autor prozradil: „Snažím se o to, abych čtenáři zlepšil náladu a zahnal chmury.“
Mgr. Pavlína Dubanská