Rádi bychom čtenáře Řeči informovali o výsledcích tříletého výzkumu, který proběhl ve vybraných školách Jihomoravského kraje. Do výzkumu byla zahrnuta také řečkovická ZŠ Horácké náměstí, protože v mnoha ohledech vykazuje dlouhodobě velice dobré výsledky ve vzdělávání různých žáků. Nebylo však zcela jasné, co se v ní vlastně odehrává, že je dlouhodobě tak úspěšná. Během výzkumu bylo získáno velmi mnoho materiálu – zápisy z pozorování výukových hodin, rozhovory s pedagogy a managementem, oficiální dokumenty reprezentující školu. Výsledky nebyly překvapivé v tom, že Horácké náměstí je výjimečně úspěšná škola – to jsme věděli již na začátku. Byly překvapivé díky tomu, že se nám podařilo odhalit procesy (způsoby komunikace, způsoby řešení problémů, způsoby výuky), které jsou příčinou jejího úspěchu, ale nemusí být na první pohled viditelné.
ZŠ Horácké náměstí je školou unikátní. Jedná se o velkou školu sídlištního typu, kde je více jak 800 žáků a přes 90 pedagogických pracovníků, a přesto škola dokáže pracovat komunitním způsobem. Tak velký počet žáků by mohl školu hendikepovat, protože zahraniční odborná literatura obvykle uvádí, že ideální velikost škol definovaná počtem žáků se pohybuje kolem 200. Jak je tedy možné, že je škola ve všech pro vzdělání významných parametrech nadprůměrná? Odpověď jsme formulovali v šesti úrovních. Zde se zaměříme pouze na tři z nich
Management školy (ředitelka, její zástupci, školní poradenské pracoviště) je sehraný tým, dokáže efektivně delegovat zodpovědnost na nižší úrovně a přitom dlouhodobě sledovat své strategické cíle. To není samozřejmost. Z jiných výzkumů českých škol víme, že management školy je často zatížen tolika druhy zodpovědnosti (ekonomickou, právní, provozní atd.), že management není schopen sledovat ten nejdůležitější cíl – být především pedagogickým lídrem. Za takové situace se nedaří řešit náročné výukové a výchovné situace a soustavně zkvalitňovat výuku. Díky efektivní organizaci řízení a vedení si i v této zátěži management na Horáckém náměstí dokáže najít čas a prostor na pečlivý výběr pedagogů, zpětnou vazbu vztahující se k jejich práci a na podporu jejich dalšího růstu. Díky této souhře jsou pak všichni schopni sledovat hlavní strategické cíle školy, které bychom zjednodušeně v jedné větě mohli definovat takto: Otevřené prostředí, jež vede ke kvalitní a inovativní výuce, do které se mohou zapojit všechny děti.
Aby taková organizace mohla vůbec fungovat, musela škola postupně vyvinout propracované formy komunikace. Právě komunikace je na této škole jedinečná. Většina pedagogických pracovníků vykazovala nadprůměrnou schopnost vyjádřit svůj názor, pevně, ale otevřeně jej sdílet a případně hledat kompromis, aby bylo možné dané problémy účinně řešit. Pedagogičtí pracovníci jsou stejně jako žáci celým systémem komunikace vedeni k tomu, aby skrze efektivní kooperaci s druhými dosahovali významné míry zodpovědnosti, samostatnosti a citu pro pospolitost. Všechny tyto tři kompetence jsou základem jakéhokoli většího úspěchu.


Dobře zorganizovaná manažerská práce a účinné formy komunikace umožňují to, co je ve výuce na ZŠ Horácké náměstí nejdůležitější: Na této škole jsou žáci do vyučování aktivně vtažení, cítí zodpovědnost za své vzdělávání a obvykle chodí do školy rádi. Velká část pedagogů totiž dokáže pracovat s žáky individuálně: ať už s konkrétními jednotlivci, či v rozdělených skupinách, ať už na velmi podobném úkolu, či na odlišných projektech. Žáci v rámci vyučování naplňují své rozdílné potřeby a rozvíjejí své různorodé zájmy. A právě proto dlouhodobě dosahují vynikajících výsledků. Významný vliv na to, že výuka může probíhat tímto moderním, pro všechny přínosným způsobem, mají asistenti pedagoga. Ti zde nejsou „lidmi na kopírování materiálů“, ale plnohodnotnými partnery učitelů. Škola umí s asistenty pedagoga pracovat, což je klíčové, neboť – jak ukazují výzkumy z jiných škol – pouhá přítomnost asistenta pedagoga ke zkvalitnění výuky nestačí.
Všichni učitelé i asistenti jsou managementem vedeni, aby do hloubky rozuměli nejmodernějším přístupům a metodám výuky, např. daltonským principům, skupinové práci podle C. Mooneyové, Feuersteinově instrumentálnímu obohacování, Hejného metodě, a profesionálně je ve své výuce využívali. Na této škole zmíněné metody a přístupy nejsou marketingovým tahem, ale skutečným nástrojem zkvalitňování výuky.
Podrobněji se zájemci mohou o celém výzkumu dočíst v knize Na cestě k inkluzivní škole 21. století, která vyjde v dubnu 2022. V každém případě již zde můžeme se vší profesní zodpovědností nejen občanům Řečkovic potvrdit, že ZŠ Horácké náměstí je pro jejich děti to správné místo.
Za celý devítičlenný výzkumný tým
doc. Mgr. Radim Šíp, Ph.D.