04 Foto Dita PivoňkováV květnovém čísle zpravodaje ŘEČ se v rámci cyklu na ,, Na kus řeči s…“ představí členka zastupitelstva naší městské části Mgr. Dita Pivoňková, která v zastupitelstvu reprezentuje místní organizaci TOP 09.

Paní magistro, mohu požádat o pár vět, které by Vás našim občanům představily nebo spíše připomenuly? Jaká je vaše profese a v jakém oboru v současnosti pracujete?
V současné době jsem na rodičovské dovolené se svým nejmladším synem. Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu a v září bych měla opět nastoupit do zaměstnání jako lékárnice. Přesto se ještě rozhoduji, kam budou směřovat moje kroky. Vloni jsem si dodělala pedagogické minimum pro pedagogy odborných předmětů na střední škole. Je tedy možné, že se vydám směrem ke vzdělávání zdravotnických asistentů. Zkrátka s dětmi a mladistvými pracuji ráda a baví mě to.

V zastupitelstvu naší MČ působíte již druhé volební období. Co Vás vlastně přimělo k rozhodnutí se politicky angažovat v komunální politice? V jakých výborech či komisích působíte?
Nejvíce mě asi ovlivnila moje maminka, tajemnice zdejšího úřadu. Práci si stále nosila domů. Často jsme spolu vedly rozhovory nad problémy týkajícími se naší městské části. Brzy jsem zjistila, že bych se i já chtěla zapojit do dění v městské části. Bohužel jsme se nedostali do koalice politických subjektů ČSSD, ANO, ODS. Naše práce spočívá hlavně v bedlivém sledování koalice, v podpoře jejich dobrých záměrů a ve snaze prosadit alespoň některé naše priority. V současné době působím v komisi kulturní, kde se nadále snažím pokračovat v tradici pořadů pohádek pro děti na radnici, a také v komisi sociální.

Jste velmi aktivní mladá dáma, která vedle starostí o čtyři děti zvládá i činnost v Orlu a místním Sokolu. Jaká je náplň této činnosti a máte ještě čas na jiné záliby a koníčky?
V Orlu jsem začala cvičit kvůli své starší dceři. Měla tenkrát tři roky, chtěla chodit do tanečního kroužku, ale všude se bála bez maminky. Tak jsem založila kroužek pro předškolní děti, kde mohla být se mnou. Dnes fungujeme již sedmý rok pod názvem Krtečci. Máme pravidelná vystoupení a děti mi stále dělají velkou radost.
Letos jsem se také vrátila k předcvičování aerobiku v Sokole. Zastávám názor, že je dobré si udržovat kondici po celý život. Některé cvičenky jsou toho živým důkazem. Chodí pravidelně dvakrát týdně již roky a dokážou se vyrovnat nám, mladším, i když jim je více než šedesát let. Tímto bych chtěla všechny povzbudit, aby nezapomínali na pravidelný pohyb jednou, dvakrát týdně, protože na stáří se jim to vyplatí.
Na radnici jsem podpořila vznik nového klubu aktivních seniorek. Pokud je potřeba, tak i zde ráda předcvičuji. Cvičení se seniory je pro mne inspirací. Poctivě se starají o své zdraví a uvědomují si křehkost lidského bytí. Kdyby jim společnost více naslouchala, mohli bychom se od nich leccos naučit.
Mým velkým koníčkem je zpěv a hra na klavír a kytaru. S dětmi zpíváme každý den chvály. S manželem máme rádi výlety do přírody, ať už na kole anebo pěšky. V současné době se stále více zabýváme otázkami, kam směřuje tento svět a co my můžeme udělat pro ostatní. V této rozporuplné době se otázka věčnosti a víry v živého Boha zdá velmi aktuální.


Co považujete za své priority jako zastupitelky MČ a co se Vám osobně podařilo v minulém i stávajícím volebním období? Zůstává něco, čeho byste chtěla dosáhnout?
Velmi mne baví sociální politika. Byla jsem moc ráda, že se nám podařilo pomoci některým sociálně slabým občanům k bydlení. Bedlivě v zastupitelstvu sleduji hospodaření s majetkem, rozpočet, prodeje pozemků či změny územních rozhodnutí. Zajímám se i o úroveň školství v naší městské části.
Potěšilo mne, že se podařilo vybudovat hřiště na Mokré Hoře. Ještě je potřeba zlepšit jeho povrch. V letošním roce se snad dočká konečné podoby. Velmi mne mrzí, že se nepodařilo prosadit zachování a také revitalizaci atletického oválu na Horáckém náměstí. Budu usilovat alespoň o rozšíření nabídky různých sportovních aktivit v naší městské části.
Dovolte mi, prosím, trochu obecnější otázku. Co se Vám nejvíce líbí na životě v Brně a na jižní Moravě a dovedete si představit život někde jinde v České republice nebo ve světě?
V Řečkovicích jsme s manželem vyrostli a jsme velmi rádi, že jsme zde mohli také zůstat. Bydlíme na Mokré Hoře, v blízkosti lesa. V tom je Brno úžasné. Má krásné okolí, přírodu, skoro jako na vesnici, ale když je potřeba, vyrazíme do centra a vše máme na dosah ruky. Děti si mohou hrát u potoka, rybníka nebo v lese, ale zároveň je zde široká nabídka škol, zájmových kroužků a kulturních stánků. S manželem milujeme Českomoravskou vrchovinu, okolí Blatin a Krátké. Tam bych se jednou v budoucnu chtěla přestěhovat. No, uvidíme…

 

Paní magistro, děkuji Vám za rozhovor a přeji vše nejlepší ve Vašem osobním i profesním životě.
S Ditou Pivoňkovou si povídal René Černý