ViskotMarek vyřezVážení spoluobčané,

někteří z vás pravděpodobně v minulých týdnech v médiích zaznamenali, že se na úrovni orgánů města Brna připravuje řešení problematiky sociálního začleňování. Zastupitelstvo naší městské části projednávalo na svém dubnovém zasedání materiál s názvem „Zapojení bytů svěřených městské části do projektů v rámci Strategického plánu sociálního začleňování (Rapid Re-housing, Housing First).“ Jedná se o dva konkrétní projekty, které jsou součástí rozsáhlého rámcového dokumentu s názvem Strategický plán sociálního začleňování, schváleného v březnu zastupitelstvem města. Strategický plán se věnuje celkem 7 tematickým kapitolám, jako například vzdělávání, zaměstnanost nebo bydlení. „Housing First“ a „Rapid Re-housing“ jsou projekty z oblasti bydlení, ohledně kterých byla městská část městem Brnem oslovena v březnu tohoto roku. Magistrát města Brna se městských částí dotazoval, zda jsou ochotny poskytnout byty, které mají ve své správě, pro potřeby dvou zmíněných projektů.

V případě „Rapid Re-housing“ se jedná o „rychlé zabydlování“ rodin s dětmi, jež jsou v bytové nouzi (žijí na ubytovnách, v azylových domech nebo jiných nevyhovujících podmínkách). „Housing First“, čili „bydlení nejdříve“, má být určen jednotlivcům bez domova či v bytové nouzi. Oba uvedené přístupy jsou založeny na filozofii, že v první řadě je třeba zajistit člověku bydlení s tím, že následně je lépe schopen stabilizovat svou životní situaci v dalších oblastech (práce) a řešit snáze svoje problémy. Jedná se v podmínkách nejen města Brna o poměrně revoluční přístup. Jeho autoři jako by v podstatě popírali dosavadní praxi města v sociální a bytové oblasti. Těžko přitom lze tvrdit, že by v bytové politice města Brna chyběly významné prvky solidarity. Projekty v oblasti sociálního bydlení byly nastaveny už v minulosti. Dosud však byl podstatný také princip zásluhovosti, a to i v projektech jako „prostupné bydlení“ či projekty ve spolupráci s neziskovými organizacemi jako Armáda spásy či Práh v oblasti tréninkového bydlení. Městským částem byl ovšem letos nabízen, doufejme, že v budoucnu nebude direktivně stanovován, jiný model.

Faktem také je, že Řečkovice a Mokrá Hora mají jeden z nejmenších obecních bytových fondů v Brně. Městská část spravuje celkem 427 obecních bytů. Každoročně se uvolní a je nově přidělováno přibližně 5-6 bytů. Ke konci roku 2015 jsme přitom evidovali 135 žadatelů. Pravidla přidělování bytů nepochybně zohledňují sociální situaci žadatele (zvýhodnění pro matky s dětmi, posuzování stávající bytové situace), ale zároveň vyžadují i doložení stabilního příjmu.

Materiál byl projednán v komisi bytové, následně v radě městské části a konečně v zastupitelstvu. V rámci diskuse ve všech zmíněných orgánech zaznívaly obavy zejména z toho, že nebylo dostatečně vysvětleno, kdo by odpovídal za výběr nových nájemníků. Kritizována byla také zmíněná absence principu zásluhovosti. Zastupitelstvo městské části nakonec hlasy 17 z 20 přítomných zastupitelů zapojení bytů svěřených městské části do uvedených projektů neschválilo.

Mgr. Marek Viskot
starosta