28 Vodojemy foto Matt EmmettPlánovaná rekonstrukce Vodojemů na Žlutém kopci dospěla k závěru první fáze, otevřena tak nově bude i druhá část cihlových nádrží. Komentované prohlídky čekají zájemce od 15. října, TIC BRNO spustil předprodej vstupenek o měsíc dříve, 15. září.

„Brněnské podzemí je fenomén, a proto jsme si zpřístupnění a rozšíření takto unikátního místa, jakým jsou Vodojemy na Žlutém kopci, nemohli nechat ujít. Nejen, že jsou atraktivní pro turisty a návštěvníky Brna, ale zajisté budou i vyhledávaným místem pro filmařské štáby,” řekl Jiří Oliva, náměstek pro oblast správy majetku. V roce 2020 byl otevřen první ze dvou cihlových vodojemů z 19. století, kvůli úpravám byl však před rokem uzavřen. V současně dokončené fázi byla do obou vodojemů vybudována pohodlná přístupová schodiště a také únikové východy. Zavedena byla i elektroinstalace a osvětlení.
„Předprodej vstupenek bude spuštěn 15. září v 9.00 hodin. Při prvním otevření Vodojemů byl zájem tak velký, že jsme měli dočasně přetížené prodejní servery. Na nápor zájemců se připravujeme, nicméně chceme zdůraznit, že s nákupem nemusejí spěchat. Vodojemy budou nyní otevřeny celoročně a s postupujícími rekonstrukcemi by se měla navýšit i kapacita prohlídek, která je nyní 20 osob,” zve na prohlídky Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO, který Vodojemy na Žlutém kopci bude provozovat.
TIC BRNO plánuje pořádat komentované prohlídky v pravidelných termínech, trvat budou 1,5 hodiny. Vstup je nově povolen i dětem od 6 let. „Kapacita je zatím omezená vzhledem k probíhajícím stavebním pracím pro zpřístupnění třetího betonového vodojemu a úpravám na povrchu. Pokud vše půjde dobře, mohl by být otevřen za rok,” doplňuje Janulíková. Z důvodu probíhající rekonstrukce okolí vodojemů je také nutné zvolit vhodnou obuv.
V přípravách jsou i prohlídky pro cizince. Momentálně se budou moci zúčastnit prohlídek s českým výkladem, ale dostanou podklady a tištěné informace v anglickém jazyce. Vstupné je 300 Kč, pro děti, studenty, seniory a ZTP pak 200 Kč. Vstupenky je možné zakoupit online na webu podzemibrno.cz nebo v informačních centrech TIC BRNO.

Prohlídky budou probíhat každou středu (od 19. října) vždy v 15 a v 16 hodin a každou sobotu od 10, 11, 12, 13, 15 a 16 hodin. Mimořádně se uskuteční také o svátcích 28. října a 17. listopadu v sobotním režimu prohlídek. Termíny na další měsíce budou doplňovány následně.


Historie:
Tři vodojemy pod Žlutým kopcem mezi ulicemi Tvrdého a Tomešovou vznikly na přelomu 19. a 20. století. Dva z nich, z let 1874 a 1894, jsou postaveny z červených pálených cihel bez použití oceli, dřeva nebo železobetonu, třetí, nejmladší vodojem z počátku 20. století pak tvoří dvě betonové nádrže. Celkem měly tyto vodárenské objekty objem více než 20 tisíc kubických metrů.
Takzvaný pisárecký vodovod, na nějž byly napojeny Vodojemy na Žlutém kopci, vznikl v 19. století a byl v pořadí čtvrtým vodovodem, který napájel Brno. Voda z pisárecké úpravny ale neměla dostatečnou kvalitu, byla měkká, v létě teplá, v zimě příliš studená. Ukázala se jako velmi vhodná pro užitkové a průmyslové účely, a tak došlo ve 20. letech ke zřízení samostatného užitkového vodovodu. V roce 1974 nahradily dosloužilou pisáreckou úpravnu vody I nové úpravny II a III. To mělo podstatný vliv na kvalitu dodávané vody – rozlišování vody pitné a užitkové díky tomu ztratilo význam. Trvalo ale dalších dvacet let, než hlavní brněnský hygienik vydal na základě dlouhodobých výsledků rozborů vzorků vody souhlas k trvalé dodávce pitné vody i prostřednictvím vodovodního systému vody užitkové. Oba systémy tak byly propojeny, nevyužitelné části užitkového vodovodu byly rušeny, Vodojemy na Žlutém kopci vyřazeny z provozu. V roce 2019 Ministerstvo kultury prohlásilo soubor staveb „Historický vodárenský areál“ za kulturní památku.