24 změna třídění obrázekPromění se také kontejnerová stání
Od září se v Brně třídí trochu jinak. Do žlutých kontejnerů nově patří také kovové potravinářské obaly. Takže do kontejnerů „na plast“ umísťujme nejenom plasty, krabice od mléka a džusu, hliníkové plechovky od piva či limonád, ale už nyní také konzervy od paštik a dalších potravin, plechovky od kávy a čaje, obaly od pitíček, paštik, víčka zavařovací, od jogurtu, potravinové tácky, konzervy od jídel pro domácí mazlíčky – zkrátka takřka vše kovové, co v kuchyni během vaření spotřebujeme. Tuto změnu umožní automatická dotřiďovací linka, kterou Brno v těchto dnech dostavuje v areálu městské společnosti SAKO Brno. Součástí linky jsou totiž účinné separátory kovů, které umějí kovy vytáhnout z moře plastového odpadu.
Změny v systému třídění v Brně od září 2022 přehledně:
I. KOVOVÉ OBALY DO ŽLUTÝCH
K plastu a nápojovým kartonům se nově odkládají také kovové obaly od potravin – tj. například: nápojové plechovky, plechovky od kávy či čaje, konzervy, obaly od trvanlivých potravin, obaly od krmiv pro zvířata, víčka od jogurtů, alobal, potravinové tácky, víčka od sterilovaných potravin, drobné kovové obaly.

II JEDNOTNÝ VZHLED KONTEJNERŮ
Brno sjednotí design všech svých nádob na směsný komunální a tříděný odpad. Budou černé a odliší se pouze barevností víka. Černé na směsný komunální odpad, žluté na plasty, nápojové kartony a kovové obaly, nádoby s modrým víkem na papír.

III. DECENTNÍ KONTEJNEROVÁ STÁNÍ
Podle zájmu a požadavku městských částí bude SAKO Brno postupně budovat oplocená kontejnerová stání, aby nádoby na odpad byly schované za ploty z přírodních materiálů a nerušily vzhled ulic.

Mgr. Michal Kačírek
tiskový mluvčí SAKO Brno, a. s.