22 Dáme na vás foto publikaceDěti rozhodly o vylepšení své školy
V uplynulém školním roce 2021/2022 se opětovně velká část brněnských základních škol zúčastnila druhého ročníku Participativního rozpočtu do škol. Do projektu se zapojilo 31 základních škol zřizovaných městem, které umožnily svým žákům spolurozhodovat o tom, co bude pořízeno za částku 35 tisíc korun, kterou přihlášeným školám město poskytlo.
Děti si projekty samy navrhovaly, svoje nápady následně obhajovaly před spolužáky a snažily se ostatní nadchnout právě pro svůj nápad. Děti se hlasováním rozhodly pro skutečně širokou paletu věcí, které jim pomohly vylepšit právě jejich školu. Z Participativního rozpočtu do škol tak bylo například pořízeno dovybavení tříd a chodeb relaxačními vaky, sedačkami, interaktivními tabulemi či závěsnými houpacími křesly. Děti si přály i nové reproduktory, 3D tiskárnu a sluchátka do hodin informatiky. Žáci samozřejmě i rádi sportují, a tak mají radost z nových pingpongových stolů, boxovacího pytle, airtrackových žíněnek, spikeballu, workoutového hřiště do atria nebo ozvučení tělocvičny.
O úspěšnosti Participativního rozpočtu do škol u dětí i pedagogů jistě svědčí fakt, že do 3. ročníku se přihlásilo již 42 základních škol, takže možnost zlepšit školní prostředí a současně posílit svoje komunikační dovednosti dostanou už žáci z více než poloviny základních škol v Brně.
S novým školním rokem město Brno vydalo i bohatě ilustrovaný zápisník Volání Brna, který bude sloužit pro výuku dětí na 2. stupni ZŠ. Zápisník má tři části, představující hravou formou město jako křehký i složitý organismus se spoustou funkcí, kapitoly jsou oživeny komiksy a celá publikace nabízí prostor i pro vlastní poznámky a nápady. Zápisník Volání Brna je doplněn také metodikou pro pedagogy, obojí je pro nekomerční využití volně ke stažení na https://skoly.damenavas.cz/publikace.
Děkujeme všem školám, dětem i školním koordinátorům za jejich zapojení do projektu a přejeme jim, aby si užili svoje vítězné nápady.
Tým Dáme na vás