11 Rodáci foto 3Rodáci 2022
Setkat se, popovídat si a zavzpomínat na časy dávno minulé. Přesně tak probíhalo Setkání rodáků, přátel a příznivců Řečkovic a Mokré Hory, které se u nás první zářiovou neděli konalo poprvé.
Všechno to začalo jedno jarní odpoledne, kdy Eva Janovská přišla s návrhem: „Pojďme udělat Rodáky. Bylo by krásné, kdyby se lidi potkali. Táta (pan Jan Bartoněk) měl tuto myšlenku v hlavě dlouho, ale realizovat ji už bohužel nestihl.“ Byl to spontánní nápad a stejně spontánně jsme se s Evou pustily do jeho realizace. Termín akce jsme stanovily na začátek září, bývá ještě hezky a teplo na posezení venku. Prázdniny už budou za námi a školní rok se bude teprve rozbíhat. Místo konání jsme domluvily s panem farářem Michalem Sekničkou na farní zahradě.
Na internetu a u známých jsme hledaly náměty, hlavou nám vířily myšlenky a nápady. Vymyslely jsme toho spoustu, ale času na přípravu moc nebylo. Blížil se konec školního roku, prázdniny a dovolené. Nakonec jsme se shodly na tom, že letos nebudeme nic složitě vymýšlet, že nejdůležitější je nějak začít a pokud se bude akce líbit, tak příště můžeme naše plány realizovat.
Neděle 4. září začala deštivě. Mši svatou v 10.00 hod., která byla obětována za živé a zemřelé občany Řečkovic a Mokré Hory sloužil otec Michal. Ještě před začátkem mše rozptýlil naše obavy z počasí. Prohlásil, že odpoledne 100 % pršet nebude. Má to pojištěné shůry ale pro jistotu se ještě díval na radar.

11 Rodáci foto 1
11 Rodáci foto 2Odpoledne skutečně nepršelo, a nakonec dokonce vykouklo i sluníčko. Na farní zahradu přišla spousta lidí. Zároveň s rodáky se konalo také farní rozloučení s létem. Obě akce se krásně doplnily. Šikovné kuchařky a kuchaři napekli sladké i slané dobroty, grilovalo se, čepovalo se pivo a limo. Kdo chtěl mohl si dát kávu nebo čaj. Pro děti byl připravený skákací hrad. Starší si zase mohli prohlédnout výstavku fotografií řečkovických farářů, kterou připravila paní Ulrichová, prolistovat si staré skautské kroniky vystavené ve farní herně nebo si prohlédnout kostel, který byl po dobu setkání otevřený. Celé odpoledne podbarvovala hudbou a zpěvem cimbálová muzika Zlomená náprava z Dolnice. Říkají o sobě, že jsou covidová kapela, protože vznikli za covidu. Příjemné odpoledne uteklo neskutečně rychle. Každý návštěvník si jako památku na toto setkání odnesl stolní kalendář se starými fotografiemi Řečkovic a Mokré Hory.
S Evou děkujeme všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na přípravě a konání této akce. Zvláštní poděkování patří paní Ludmile Ulrichové, která je řečkovickou rodačkou a kronikářkou a zároveň studnicí řečkovické a mokrohorské historie a taky otci Michalovi, který nám poskytl plno cenných námětů a nápadů. Záštitu nad touto akcí převzal první náměstek primátorky města Brna pan Petr Hladík.
Protože se akce vydařila, a protože chceme vytvořit v Řečkovicích a na Mokré Hoře novou tradici, těšíme se s vámi na viděnou začátkem září 2023.

Katka Svobodová a Eva Janovská